Her yerden kıstık
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Her yerden kıstık

Tüm Türkiye tasarrufa gitti. Birçok alanda tasarruf tedbirleri yürürlüğe girerken bazı konularda tasarruf yapılması tepki çekti.

Son Dakika 27 Haz 2024 14:19 0
Her yerden kıstık

Her yerden kısılıyor.

Maliye, yüksek enflasyon, yüksek bütçe açığını aşağıya çekmek için adımlarını atmaya devam ediyor. Yerel seçimlerden sonra açıklanan tasarruf tedbirleri kapsamında birçok düzenleme hayata geçerken hayata geçen düzenlemelerin etkileri görülmeye başlandı.

Servisler iptal edilmeye başlandı

Kamu servislerinin iptal edileceği açıklanmış, daha sonra tepki gelmesi üzerine bu karar, kurumların inisiyatifine bırakılmıştı. İlk haber bugün SGK'dan geldi ve personel servislerinin kaldırıldığına yer verildi. Diğer kurumların da gelecek paranın kısılması ile birlikte servisleri kaldırması bekleniyor.

Krediler kısıldı

Bankalara kredi çekmek için giden vatandaşlar genellikle olumsuz cevap alırken olumlu cevap alan çok az kişi de banka kredilerini yüksek faizler nedeniyle kullanamıyor.

Kredi kartı kısıldı

Kredi kartı ile alış verişlerde hala yüksek seviyeler görülüyor. Ancak taksitler yavaş yavaş kısılmaya başlandı. Kısa sürede taksit sayısının daha da azaltılacağı ve harcamaların daha da kısılacağı bildirildi. Harcamaların düşmesi ile enflasyonun aşağı çekilmesi bekleniyor.

Kurumlar kendi kendine yetecek

Kamu kurumlarına gönderilen bütçelerin dışına çıkılmayacağı için kurumlar, gelen para kadar harcama yapmaya başladı.

Emeklilerden kısıldı

Emekli vatandaşlara Temmuz ayında bir ek zam olmayacak. 1.5 milyon civarında emekli, kök maaş sorunu nedeniyle yüzde 25'lik zamla yine de 10 bin lira almaya devam edecek.

Çiftçiden Kısıldı

Haziran başında buğday ve arpa alımı fiyatları açıklandı. Açıklanan fiyatların tasarruf nedeniyle düşük tutulduğu bildirildi.

Asgari ücretliden de kısıldı

Temmuz'da asgari ücretlilere bir zam olmayacak. Açıklama dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geldi.

Memurlara 1 lira bile ek zam yok

Memurlar, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda ek zam talep ederken yapılan açıklamada memurlara sadece TİS ve enflasyon farkı, yani yüzde 20 civarında bir maaş zammı verileceği açıklandı.

Araçlar kısıldı

Devletin yeni araç kiralaması, herkese makam aracı gibi düzenlemelerden de kısıtlamaya gidildi.

Vekillerden kısıldı

Meclis de tasarruf tedbirlerinden nasibini alan kurumlar arasında oldu. vekiller artık damacana su değil arıtma su kullanıyor.

Memur alımları kısıldı

Bundan 1 sene önce birçok kurum binlerce memur alımı yapıyordu. Bazı kurumlar 10 binden bile fazlap ersone lalımı yaparken kısıtlamanın en büyüğü buraya geldi. Şimdi asker alımı hariç hemen hemen hiç personel alımı yapılmıyor.

Özel sektör iş ilanları azaldı

Geçen sene, hatta 3-4 ay öncesine kadar İŞKUR üzerinden 180 binden fazla işçi alımı yapılırken bu şimdi 110 binlere kadar geriledi.

Taşerondan, kademeli emeklilik, staj çıraklıktan kısıldı

Kadro bekleyen taşeron işçiler, kademeli emeklilik ve staj çıraklık bekleyenler tasarruf tedbirlerine takıldı. EYT'nin yük getirdiğini ve bu nedenle emeklilere doğru dürüst bir zam yapamadığını bildiren hükümet, bu düzenlemeleri şimdi gündemine almıyor.

Şimdilik bütçeye yük getirecek tüm düzenlemeler, acil olmayan yatırımlar ve işler, bütçenin, ekonominin ve enfalsyonun rayına oturması sonrası gündeme alınacak. Sizce hangi konular gündeme alınmalı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç