Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bir son dakika açıklaması yaptı ve hakim savcı yardımcısı alımı hakkında detayları kamuoyu ile paylaştı.
Türkiye Adalet Akademisi'nde 25. Dönem Adli Yargı Adayları Son Dönem Eğitimi ile 16. Dönem İdari Yargı Hazırlık Eğitimi Açılış Töreni'ne katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, burada önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ burada yaptığı açıklamada hakim savcı yardımcılığı konusuna değindi ve bu konuda detayları kamuoyu ile paylaştı.
Hakim ile Savcıların meslekten önce iyi yetiştirilmesi ve geliştirmesi için Adalet Bakanlığı olarak yeni adımlar atıldığını , atılmaya devam edileceğini söyledi. Bu kapsamda hakim ve savcı yardımcılığı statüsünün sisteme kazandırılacağını söyleyen Bakan Bozdağ, söz konusu sistemin 1 Ocak 2023 tarihinden sonra yürürlüğe girebileceğini söyledi. Bakan Bozdağ, sınavı kazanan adayların savcı ve hakim yardımcısı olarak adliyelerde eğitici hakimlerin yanına atanacaklarını ve orada eğitimlerini tamamlayacaklarını söyledi ve "Asgari üç yıl bir eğitim süresi olacak. Belli bir süre bugünkü gibi Adalet Akademisi'nde ama diğer kısmı doğrudan hakim, savcı nezdinde olacak. Bir hakim ve savcı nezdinde en fazla iki hakim ve savcı olacak. Amacımız bir tane vermek ama ihtiyaç olursa ikiye çıkarmak. Bugün olduğu gibi çok sayıda hakim ve savcı adayını bir mahkemeye veya hakime gönderme sistemini ortadan kaldırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Söz konusu projede geçiş sürecinde mevcut adaylık sürecinin hakim savcı yardımcılığının bir arada yürütülebileceğini söyleyen Bakan Bozdağ, şimdiden sonra sistemdeki alımın tamamen kaldırılacağını söyledi. Teftiş konusunda da yeni bir adım atılacağını, iki yılda bir olacak şekilde teftişin zorunlu hale geleceğini söyledi.
Meslek içi eğitime de geçileceğini, bunun zorunlu hale geleceğini bildiren Bakan Bozdağ, bu konuda Türkiye Adalet Akademisinin önemli bir rolü olacağını da söyledi. Yargıya güven ve adalet hizmetlerinden memnuniyetin ehil ellerin verdiği kararlarla daha da güçlü olacağını söyleyen Bakan Bozdağ bu konuda tüm adımların atılacağını söyledi.
Hakim ile savcıların görevinin adalet ile karar vermek olduğunu söyleyen Bakan Bozdağ, "Hakim ve savcı bir hüküm verirken 'benim takdir hakkım var' diye keyfine göre hareket edemez." dedi ve takdir hakkı hakkında şu ifadeleri kullandı:
"Çünkü takdir hakkı, keyfilik hakkı değildir. Hakimler, bağımsızdırlar, kararlarını anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatleriyle verirler. Anayasanın 138. maddesi çok açık. Hakim ve savcı karar verirken önce anayasaya, kanuna, hukuka bakacak. Bunlara uygun vicdani kanaat edindikten sonra hükmünü tesis edecek. Eğer bir hakim veya savcının vicdanı anayasa, kanun ve hukukla bağlı olmazsa o zaman o vicdan rüzgarın önündeki yaprak gibidir. Güce göre sağa sola gider, ideolojilere göre sağa sola evrilir, geceye, gündüze, mevsime göre değişebilir. Bizim 'Vicdanımız var, vicdanıma göre hareket ettim' deme hakkımız yok. Bizim vicdanımız, anayasa, kanun ve hukuka bağlı bir vicdandır. Biz ona bağlı bir vicdanla hareket edersek, o zaman anayasaya, kanuna, hukuka uygun vicdani kanaat edinmiş ve adil bir karar tesis etmiş oluruz. Vicdanlarımızı, aklımızı, bütün muhakememizi anayasa, kanun ve hukukla bağlı ve sınırlı olduğunu asla unutmamalıyız. Bizim bağlılığımız, sadakatimiz anayasamıza, kanunlarımıza ve hukukumuzadır. Bunun dışında her türlü bağlılığı, hakim ve savcılar reddetmelidir. Hakim ve savcılarımız görevlerinde bağımsız ve tarafsız hareket etmek zorundadır. Hem anayasamızın hem de yasalarımızın en büyük emirlerinden biri budur."