TBMM’de Kabul Edilen Yeni Sosyal Güvenlik Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı
9 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürülüğe giren bu yeni düzenleme ile vatandaşların sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarında önemli değişiklikler yapıldı.
Aile Hekimliği Hizmetleri Öncelikli ve Üretsiz Olacak
Yeni düzenlemeye göre, aile hekimliği hizmetleri üretsiz hale getirildi. Ancak, yabancılara sunulan hizmetler, sertifikalı aile hekimlerince mesai saatleri dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi gibi uygulamalar ile özel raporlar Bakanlıkça belirlenen istisnalar kapsamında olacak.
Muayene Katılım Payı Artıştı
Yeni yasa ile birlikte ayakta tedavilerde hekim ve diş hekimi muayenesi için alınan katılım payı 15 TL’den 20 TL’ye yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birinci basamak sağlık hizmetlerinden sevk edilen hastalar için bu katılım payını yarıya kadar düşürebilme yetkisine sahip olacak.
Sigorta Primlerinde İndirim Düzenlemesi
Özel sektör işverenlerine, SGK’ye ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri için uygulanan 5 puanlık indirim, yeni düzenleme ile 4 puan olarak uygulanacak. Bu karar, kanunun yayımlandığı ayın başından itibaren geçerli olacak.
İmalat sektöründeki iş yerleri için sağlanan 5 puanlık indirim ise 31 Aralık 2026 tarihine kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
2008 Öncesi Sigortalılara Yaşlılık Aylığı İmkanı
31 Aralık 2008’den önce sigortalı olanlar için yaşlılık aylığı şartları yeniden düzenlendi. Buna göre:
-
%40-%49 arası çalışma gücü kaybı olanlar: 18 yıl sigortalılık süre ve 4.100 gün prim ödeme şartıyla yaşlılık aylığı alabilecek.
-
%50-%59 arası çalışma gücü kaybı olanlar: 16 yıl sigortalılık süre ve 3.700 gün prim ödeme şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecek.
Bu yeni düzenlemelerle birlikte sosyal güvenlik sisteminde şeffaflık ve etkinliğin artırılması hedefleniyor. Kanun kapsamında yapılan tüm değişiklikler, vatandaşların haklarından daha verimli yararlanabilmesini sağlamaya yönelik.
Yeni Sosyal Güvenlik Kanunu’ndan yararlanma şartları ve detayları hakkında bilgi almak için SGK resmî web sitesini ziyaret edebilirsiniz.