E Sigara kullananlara kötü haber: Korkutan sonuçlar çıktı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

E Sigara kullananlara kötü haber: Korkutan sonuçlar çıktı

E Sigara kullananları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. E Sigara kullananlar üzerinde yapılan araştırmada yeni sonuçlar çıktı.

Sağlık 30 Nisan 2024 0
E Sigara kullananlara kötü haber: Korkutan sonuçlar çıktı

E Sigara kullananlara kötü haber: Amerika'da yapılan araştırmada korkutan sonuç ortaya çıktı.

Tobacco Control üzerinde bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada 2014 yılından bu yana ülkedeki gençler arasında en önde gelen nikotin tüketimi şekli olan elektronik sigara, 5 yıldan bu yana tütünden daha fazla tüketiliyor.

Bilim insanları yaptığı açıklamada kandaki toktik metal seviyeleri ile elektronik sigara kullanım sıklığı ve e sigara aromasının alakası olup olmadığını incelemek için 2018 Aralık ile 2019 Kasım arasında yaşları 13 ile 17 arasında değişen 1607 genç ile çalışma yapıldı.

Söz konusu çalışmaların son aşamasında 200 gençten alınan idrar örneklerinde kadmiyum, kurşun ve uranyum için tespit edildi. 1 ayda 1 ile 5 gün kullanım nadiren 6-19 gün "aralıklı" ve 20 günden fazlası "sık kullanım" olarak adlandırılırken, gençlerin 65'lik kısmının nadiren, yüzde 45'lik kısmın aralıklı, yüzde 81'i ise sık kullanım bildirirken 9'u ise kullanım sıklığı bildirmedi.

E sigara aromaları ise şu şekilde sıralanmıştı:

"mentol-nane"

"meyve"

"tatlı"

"tütün, karanfil, baharat, alkollü veya alkolsüz içecek aromalar içeren diğerleri"

4 kategoriye ayrılan gençlerde çalışmalar yapıldı. Gençlerin yüzde 33'lük kısmı mentol, yüzde 50'lik kısmı meyve, yüzde 15'lik kısmı tatlı ve yüzde 2'lik kısmı ise diğer aromaları tercih ettiğini aktardı.

Test edilen idrar örnekleri nadiren kullanan gençlere göre aralıklı kullananlarda kurşun seviyesinin yüzde 40, sık kullanım bildiren gençlerde ise yüzde 30 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Sık sık kullananların gençlerdeki uranyum seviyesi ise nadir kullananlardan iki kat daha fazla.

UZMANLARDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Araştırmacılar konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulundu: "Ergenlikte elektronik sigara kullanımı metallere maruz kalma olasılığını yükseltebilir, bu da beyin ve organ gelişimini kötü yönde etkileyebilir"

Uzmanlar yaptığı açıklamada e sigara ürünlerinin düzenlenmesi, özellikle gençlerin e sigara kullanımının önüne geçilmesinin oldukça önemli olduğuna yer verildi.

Son dönemlerde ülkemizde de çokça artan e sigara kullanımı tedirgin edici şekilde yükseliyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç