Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Kasım ayı meclis toplantısında yaz saati uygulamasının geri getirilmesini istedi. Yorgancılar, "Avrupa ve ABD'de uygulama devam ederken, biz ısrarla gün ışığını reddediyoruz. Enerjiyi daha verimli kullanmak için yaz saati uygulamasının geri getirilmesi gerekiyor" dedi.
Türkiye'de çocuklar ve çalışan kadınlar için mağduriyete sebep olan kalıcı yaz saati uygulaması 7. senesine girdi. Gün doğmadan uyanıp karanlıkta evden çıkmak zorunda kalan çok sayıda kişi, uygulamaya tepki göstermeye devam ediyor. AK Parti uygulama sayesinde tasarruf edildiğini savunuyor. Uzmanların görüşü ise farklı.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kasım ayı meclis toplantısında EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, gündeme dair açıklamalarda bulundu.
'ISRARLA GÜN IŞIĞINI REDDEDİYORUZ'
'Her kış olduğu gibi talebimizi yine iletelim' diyen Yorgancılar "Geçen hafta Avrupa'da saatler 1 saat geri alındı. ABD yaz saati uygulamasını da sonlandırdı. Biz ısrarla, gün ışığını reddedip karanlıkta gidip, karanlıkta dönmeye devam ediyoruz. Enerjiyi daha verimli kullanmamız gerekiyor' ifadelerini kullandı.
'MALİYET YÜKÜMÜZ ARTIYOR'
Yorgancılar, AB'nin enerji krizi nedeniyle uyguladığı olağanüstü tedbirlerin Haziran 2024'e kadar uzatılmasına karar verdiğini hatırlatarak, "Rekabet halinde olduğumuz ülkelerde ülkelerde firmaların avantajı artarken, bizlerin maliyet yükü artıyor' diye konuştu.
'SELDE ZARAR GÖREN ESNAFA DESTEK VERİLMELİ'
Yorgancılar, İzmir'de aşırı yağış ve fırtına dolayısıyla yaşanan sel felaketine ilişkin de açıklamalar da bulundu. Yorgancılar "deprem gibi felaketleri önceden önlemek için çalışmalar yapmalıyız. İzmir'deki taşkınlar sebebiyle zarar gören esnaflara hasar tespiti yaptıktan sonra destek verilmeli" diye konuştu.
Yorgancılar, 13 Kasım'da katıldığı Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın iş dünyası ile istişare toplantısının verimli geçtiğini ifade etti. Yorgancılar, 2024 yılında uygulanacak enflasyon muhasebesine ilişkin olarak "Özellikle borçlu şirketlere yeni bir vergi yükü doğuracak olmasından dolayı tereddütler oluştu. Henüz uygulama başlamadan, vergisel sonuçlara ilişkin yeni bir düzenleme yeniden değerlendirilmeli" dedi.
YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulamasında yazın saatler ileri alınır. Bu uygulama insanların aktif olduğu saatlerde güneşten en fazla yararlanmalarını sağlamak ve enerji tüketimini azaltmak için kullanılır. Yazın sabah insanlar yataktan kalktıklarında hava aydınlık olur.
Yaz saati uygulaması, Türkiye'de 2016'da Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girerek kalıcı hale geldi.