Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji uzmanı Prof. Taner Demirer, Türkiye'nin ne kadar doktora ihtiyacı olduğunu açıkladı.
Bir basın açıklamasında bulunan Demirer, 22 yıllık AK Parti hükümetinde Sağlıkta Dönüşüm Projelerinin geldiği durumu değerlendiren Demirer, sağlıkta büyük şeyler yapılmasına rağmen sağlık çalışanlarının sayısının az olmasını, sağlıkçıların açlık sınırında yaşamasının, sağlıkta standartların bozulmasına neden olduğunu söyledi. Demirer yaptığı açıklamada kuyrukların her geçen gün daha da uzadığını, randevu sisteminin çok kötü olduğunu ve en iyi hekimlerin yurt dışına gittiğini söyledi.
Şehir hastaneleri
Şehir hastaneleri ile ilgili değerlendirmede de bulunan Demirer, "AK Parti İktidarı eski Sovyet sisteminin bir ürünü olan, İngilizler tarafından da 1970'li yıllarda denenen ve terk edilen 20'ye yakın şehir hastanesini hizmete açtı. Şehir hastanelerinde vatandaşlarımız randevu alamamakta, mağdur olmakta ve sağlık hizmetlerinin standardı düşük kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı bütçesinin 1/5'ini götüren bu hastaneler garantili hasta sayıları, kira ve hizmet bedelleri ile Sağlık Bakanlığı'nın bütçesini eritiyor. Hastane müteahhitlerine kira ve hizmet bedeli adı altında iki ayrı ödeme yapılıyor ve sözleşmelerle hizmet ve kira bedelleri adı altında müteahhitlere milyarlarca lira aktarılıyor. AK Parti hükümeti, devleti önümüzdeki 25 yıl boyunca bu paraları ödetmeye mahküm ett" dedi.
Yurt dışına çıkan sağlıkçıların tersine göç ile geri getirilmesi gerektiğini söyleyen Demirer, 100 bin hastaya düşen hekim sayısında OECD sonuncusu olduğumuzu söyledi. Ülkenin en az 70 bin doktora ihtiyacı olduğunu söyleyen Demirer, "Mevcut doktor sayısına ek olarak en az 70 bin doktora ihtiyaç var. Hekim göçünün önlenmesi için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekiyor. Geçen yıl 3 bin 25 hekimimiz yurtdışına göç etti, bu artarak devam ediyor. Yurt dışına çıkmış olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının tersine göç ile yurda dönüşü sağlanmalı" dedi.