Dünyaca ünlü ekonomist Robin Brooks'tan Türkiye ile ilgili dikkat çeken açıklama.
Yaptığı açıklamalar ve tespitlerle adındna bahsettiren Dünyaca ünlü ekonomist Robin Brooks, Türkyie ekonomisi ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. Twitter adresi üzerinden açıklama yapan Brooks, yükselen ihracata değindi ve Türkiye ekonomisinin patlama yapabileceğini söyledi.
Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks'un yaptığı açıklamaya baktığımızda bir grafik yayınlandığı ve yayınlanan grafikte Türkiye'nin yükselişinin dikkat çektiği görüldü. Türkiye'nin küresel ekonomide başarılı olması ve yüksek ihracat rakamları için şartların fazlasıyla olduğunu, sadece bunu doğru şekilde yönetmesi gerektiğini söyledi.
"Türkiye ekonomisi son 5 yılda gelişmekte olan ülkelerin hepsinden farklı olarak ihracat hacimlerinde patlama yaşadı." diyerek açıklama yapan Brooks, "Küresel ekonomisde başarılı olmak için ihracatta rekabet gücü Türkiye'de fazlasıyla var. Tek gereken makro istikrar ve sonrasında Türkiye ekonomisi patlama yapabilir." ifadelerini kullandı.
İşte Brooks'un açıkladığı o grafik:
Bu grafikte Türkiye , kırmızı çizgi ile gösterilmiş.
TİCARET BAKANLIĞI AÇIKLADI
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ihracat detayları şu şekilde: "Haziran ayı ithalatımız ise 31,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Enerji kalemi, 8,1 milyar dolarlık pay ile bu ay da ithalatımızda önemli bir yer tuttu. Dünyada artan enerji fiyatlarının ithalat rakamlarımızdaki yansımaları devam ediyor. Enerji ithalatımız, 2022 Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 155 artarak 47,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplam ithalat artışımızın yaklaşık yüzde 57'si enerji ithalatından kaynaklandı. Bu ithalat artışında enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükselişlerin etkisi açıkça görülüyor. Nitekim 2022 Ocak-Mayıs döneminde küresel enerji fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artış gösterdi. Küresel emtia fiyatlarındaki artışa paralel olarak en son açıklanan verilere göre 2022 Ocak-Nisan döneminde ülkemizin ithalat birim değer endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artış gösterdi. Ancak ithalat miktar endeksimiz sadece yüzde 1,8 ile sınırlı bir artış gösterdi. Diğer taraftan, enerji ithalat birim değer endeksi aynı dönemde yüzde 190 artış gösterirken enerji ithalat miktar endeksi ise yüzde 5,3 azalış gösterdi. Yani Türkiye ithalat miktarını artırmadı. Artan, ithal enerjinin fiyatıdır."