Toprak Mahsulleri Ofisi'nden ayçiçek yağı adımı geldi. Küresel piyasada fiyatları yüzde 30 kadar düşen ayçiçek için ofis ihale açtı. TMO, ihaleye çıktığı firmalar piyasanın 90 dolar (1530 lira) yüksek fiyat vermesine rağmen ihaleyi kazandı. İşte detaylar...
Ayçiçek bitkisinin hasat edilmesine ksıa bir zaman aralığı kalmışken Toprak Mahsulleri Ofisi'nden sürpriz bir ihale adımı geldi. TMO, yerli ayçiçeği hasadına az bir zaman kala 18 bin ton yağ alım ihalesi gerçekleştirdi. İhaleyle Yayla Gıda'dan 12 bin ton ve Aves firmasından 6 bin ton alım yapılacak ayçiçek yağının uluslararası piyasadan yaklaşık 90 dolar daha yüksek rakama, bin 489 dolar (25 bin 313 lira) alım yapıldı.
İhaleye adı geçen iki firmanın katıldığı ve uluslararası piyasadan yaklaşık 90 dolar daha yüksek fiyatla, ton başına bin 489 dolardan alım yapılacağı öğrenildi. TMO, daha önce yaptığı iki ihalede de piyasadan daha yüksek fiyatla alım yapmıştı. Bugün gerçekleştirilen ihaleyi kazanmak için 7 firma yarıştı. İhale yoluyla Yayla Gıda'dan 12 bin ton ve Aves firmasından 6 bin ton alım yapılacak.
Dünya Gazetesi'nden Mehmet Gülel'in haberine göre, TMO, üçüncü 18 bin tonluk ayçiçek yağ ithalatını bugün yaptı. Sektör temsilcileri, ilk iki ihalede olduğu gibi son ihalede de TMO'nun yaklaşık 90 dolar daha pahalı mal aldığını ifade etti. Uluslararası yağ piyasasının şu an bin 400 dolar civarında olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, TMO'nun son yaptığı ihalede ton başına ortalama 1489 dolardan ürün aldığını belirti.
TMO'nun 5 litrelik ayçiçek yağını 165 liraya mal ettiğini ve bunu 135 liradan sattığını aktaran sektör temsilcileri, devletin pahalı olan dönemde yağa müdahale etmesi doğru olduğunu, ancak hasada 10 gün kalmışken tekrar ihale açmanın doğru olmadığını ifade ediyor.
Bayramdan sonra Adana'da hasadın başlayacağını ileten sektör temsilcileri, hasat başlamadan 18 bin ton yağın alınması, üstelik yağ fiyatlarının düşüşte olduğu dönemde ihale yapılmasına tepki gösterdi. Yapılan ihalenin başka ülkelerdeki çiftçilere yarayacağı belirtiliyor.
Ayçiçek yağı piyasasında son dönemde iç ve dış piyasada ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Birçok firma oluşan yağ stoklarını elinden çıkarmaya çalışıyor. Sektör temsilcileri, TMO son ihaleyle hem kendilerine zarar verdiğin ve paranın yurt dışına gitmesinden dolayı Türkiye'nin zarar gördüğünü belirtiyorlar. Ülkede hasada gidilirken ihale yapılamayacağını ifade ediliyor.
Bugün TMO'nun aldığı fiyattan daha ucuz piyasadan mal alınabilir. Diğer yandan hasatla beraber bin 300 ile bin 350 dolardan mal çıkması bekleniyor. Ayrıca talep azlığından dolayı marketlerde de fiyatlar düşmeye başladı.