Dövizdeki artış taksi plaka fiyatlarını vurdu.
Koronavirüs pandemeisi ile birlikte toplu taşıma kullanımı oldukça azalırken taksi kullanımı ciddi oranda artışa geçti. Fiyatların yükselmesi ile birlikte taksiciler dert yanmaya başladı. Dolar bazında sert düşen taksi plakası fiyatları ciddi şekilde geriledi.
Plaka fiyatlarının azlığı ve kira ücretlerinin az olmasından dert yanan plaka sahipleri, buna ek olarak artan girdi maliyetlerindne de şikayet ediyor.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, her şeyin fiyatının 5 ile 10 kat arttığını söyledi ve 'Mevcut plaka değeri çok düşük, gerçek fiyat en az 10 milyon lira olmalı. Biz bunları açık artırma ile düzenlenen ihale ile devletten satın almıştık. O süreçte bizler arsalarımızı, evlerimizi sattık. Şimdi o gayrimenkullerin değeri 20-25 milyon lira ediyor.' ifadelerini kullandı.
İBB'nin plaka sayısını arttırma girişimlerinin, plakaların değerlenememesinde etkili olduğunu söyleyen Aksu şiikayetlerini dile getirdi.
Posta Gazetesi'nden Murat Gülderen'e açıklamalarda bulunan Hüseyin Demirel de 1985'ten bu yana sektörün içinde olduğunu söyledi ve 'Ben 5-6 yıl önce plakamı 500 bin dolardan almıştım şimdi 200 bin dolar etmiyor. Bu parayı zamanında gayrimenkule yatırsaydım epey zengin olmuştum. Taksi plakası karlı bir yatırım aracı olmaktan çıktı. Plakanın kirası 12 bin lira ama kiraya vermekte bile zorluk çekiliyor. Kapıda yatan çok araç var. Plakaya güven azaldı. Bir araç da 500 bin lira bandına dayandı. Taksicilik şu an zor günlerini yaşıyor. Antalya ve Bursa'da taksi plaka fiyatları 7.5 milyon liralara dayandı.' dedi.