Son dakika: Türkiye'ye Moody's 'ten gece yarısı şoku.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada Türkiye'nin kredi notunun düşürüldüğüne yer verildi.
B2'DEN B3'E DÜŞÜRÜLDÜ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun yayımladığı son rapora baktığımızda daha önce B2 olan Türkiye'nin kredi notunun 'B3'e düşürüldüğü görülürken, not görünümünü ise "durağan" olarak teyit edildiğine yer verildi.
MOODY'S AÇIKLAMASI
Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
1. Türkiye'nin ödemeler dengesi üzerinde artan baskılar ve döviz rezervlerinin daha fazla tükenmesi riski. Türkiye'nin cari açığının önceki beklentileri büyük bir farkla aşması muhtemeldir, bu da küresel olarak finansal koşulların sıkılaştığı bir zamanda dış finansman ihtiyacını artıracaktır;
2. Yetkililer, para birimini istikrara kavuşturmak ve döviz tamponlarını eski haline getirmek için giderek alışılmışın dışında önlemlere başvurmak zorunda kalıyorlar. Enflasyon, yirmi yılı aşkın bir süredir en yüksek seviyelerine yükseldi ve yükselen enerji ve gıda fiyatlarının yanı sıra Türkiye Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini artırma konusundaki isteksizliğini de yansıtarak önümüzdeki aylarda muhtemelen daha da yükselecek. Moody's'e göre, giderek daha karmaşık hale gelen düzenleyici, mali ve makroihtiyati tedbirlerin bir dereceye kadar makroekonomik istikrarın yeniden sağlanmasında etkili olması pek olası değildir. Moody's, bunu ESG çerçevesi kapsamında bir Yönetişim sürücüsü olarak görmektedir.
Durağan görünüm, Moody's'in B3 seviyesindeki risklerin dengeli olduğu görüşünü yansıtıyor. Yetkililerin son derece alışılmışın dışında ekonomi politikaları muhtemelen mevcut ekonomik dengesizlikleri daha da kötüleştirecek olsa da, ülkenin yılın geri kalanı ve gelecek yıl için nispeten düşük dış borcu ve ılımlı yeniden finansman ihtiyacı var.
Aynı zamanda Moody's Türkiye'nin yerel para birimi ülke tavanını daha önce Ba3'ten B1'e indirmişti. Yerel para birimi tavanı ile ülke notu arasındaki iki çentik fark, ekonomideki nispeten sınırlı hükümet ayak izini, öngörülemeyen kurumlar ve hükümet eylemleri, artan iç ve jeopolitik siyasi riskler ve önemli dış dengesizlikler ile dengeler. Döviz tavanı B2'den B3'e indirildi. Yabancı para birimi tavanı ile yerel para birimi tavanı arasındaki iki çentik fark, esas olarak zayıf politika etkinliğinin yanı sıra düşük döviz rezervi seviyesini yansıtmakta ve bu da yüksek transfer ve konvertibilite risklerine yol açmaktadır.
NEDEN DÜŞÜRÜLDÜ?
- ÖDEMELER DENGESİ ÜZERİNDEKİ YÜKSELEN BASINÇLAR
- MAKROEKONOMİK İSTİKRARLILIĞI GERÇEKLEŞTİRMEK MUHTEMEL OLARAK ORTODOKS OLMAYAN ÖNLEMLER
NE YAPILIRSA KREDİ NOTU YÜKSELİR?
Türkiye'nin politika yapıcıları, TCMB'ye olan güveni yeniden tesis eden kararlı ve net para politikası eylemleri yoluyla enflasyonu düşürmeye yeniden odaklanmaları halinde notlar yükseltilebilir. Türkiye'nin dış rekabet gücündeki ve ekonomik dayanıklılığındaki bir iyileşmenin sonucu olsaydı, dış dengesizlikte sürekli bir azalma da not için olumlu olurdu.
NE YAPILRSA KREDİ NOTU DÜŞMEYE DEVAM EDER?
Yetkililer, bir bankacılık krizi veya büyük şirketlerin ödeme temerrüdü riskini artıran daha zorlayıcı politika önlemlerine başvursaydı, notlar muhtemelen daha da düşürülecekti. Dış dengede daha fazla maddi bozulma da olumsuz olacaktır ve enflasyonun kalıcı olarak yüksek kalmaya devam ettiğinin ve bunun sosyal risklerde daha fazla artışa işaret ettiğinin kanıtı olacaktır. Ayrıca, bir sonraki seçimlerin ardından akut ekonomik ve finansal aksamalara neden olan ciddi bir siyasi kriz de kredi açısından olumsuz olacaktır. Devlet borcunun maddi olarak artacağına ve buna bağlı olarak borç satın alınabilirliğinde bir bozulma olacağına dair beklentiler de not üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacaktır.
Finans7.com | Ankara