Prize takılı bırakılan şarjın ne kadar elektrik tükettiği belli oldu.

Evlerimizde neredeyse hemen her cihaz fişe takılı halde. Televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, şarj cihazları…Bu cihazların neredeyse hepsi kapalı veya bekleme konumunda. Ancak onları şu anda kullanmıyor olmamız elektrik harcanmadığı anlamına gelmiyor.

Chip'ten alınan bilgilere göre; Fişte takılı bırakılan cep telefonu şarj kabloları diğer elektronik aletlere göre daha az elektrik tüketse de kalıcı olarak takılı bir şarj kablosunun yıllık maliyeti iki avronun biraz altında. Ancak zaten şarj cihazını sürekli prizde bırakmak önerilen bir durum değil. Çünkü özellikle şarj cihazınız arızalıysa hızla aşırı ısınabilir ve yangın tehlikesi oluşturabilir.

British Gas'ın hesaplamasına göre telefon şarj cihazı 1.26 sterlin harcıyor.

Berkeley Lab'ın testine göre, boş modda cep telefonu şarj cihazları yaklaşık 0,26 watt ve dizüstü bilgisayar şarj cihazları 4,42 watt tüketiyor.

ŞARJ ETMESE DAHİ GÜÇ TÜKETİYOR

İnternette bir güç ölçerle yapılan testte ise orijinal bir Apple iPhone (iPhone 11 ile birlikte gelen 5W'lık bir şarj cihazı) şarj cihazı kullanılmış. Ve tahmin edildiği gibi akıllı telefon şarj cihazı telefonu şarj etmese de güç tüketiyor, bu rakam ise ayda 135W, yılda 1.5KW'ın biraz üzerine denk geliyor.

FİŞTEN ÇEKİLİRSE YILDA YÜZDE 14 DÜŞÜŞ OLABİLİR

Kullanım halinde olmayan şarj cihazları ya da kapalı bir televizyon, oyun konsolu gibi farklı cihazlar, fişten çekilmeleri durumunda elektrik faturalarında yıllık yüzde 14 düşüş sağlayabilir.

ELEKTRONİK ALETLERİN YILLIK MALİYETİ

British Gas yıllık 147 £ tasarruf rakamını, beklemede bırakılan cihazların yıllık maliyetini ise şöyle hesaplamış: