Bilet fiyatlarına mecburi zam geliyor.

Ramazan Bayramı öncesi otogarların hareketlenmesi bekleniyordu ancak illerden gelen fotoğraflarda, yüksek bilet fiyatları nedeniyle yoğunluk yaşanmadı. Eskiden 2 hafta kala biletler tükenir ve ek seferler apılırdı. Vatandaşlar memleketlere gidebilmek için farklı illerden otobüsle aktarma yapardı. Ancak bu sene öyle olmadı. Memlekete girmek isteyenler, Arife günü bile rahatlıkla bilet bulabildi.

Yükselen enflasyonun en çok etkilediği sektörlerden ola nakaryakıt sektöründe art arda zamlar geldi. Gelen zamlar sonrası bilet fiyatlları da değişti ve bir sene içinde bilet fiyatları ülke genelinde 2 kattan fazla arttı. Cumhuriyet Gazetesi'ne bir röportaj veren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan dikkat çeken ifadeler kullandı.

Salgınla birlikte gelen kısıtlamaların kaldırılması sonrası ilk bayram olması nedeniyle otogarlarda yoğunluk bekleniyordu. Ancak bu sene beklenen olmadı ve otogarlardan çıkan araç sayısında ciddi düşüş yaşandı. Konu ile ilgili yapılan açıklamada Özcan, 'Geçen perşembe 1363, cuma ise 1500 araç çıktı otogardan. Eski bayramlarda günde 2 bin 500 aracın çıktığını biliyoruz. Akdeniz'e yoğunluk daha fazla. Karadeniz'e Trabzonspor maçından dolayı yoğunluk var. Antep, Adana'ya Suriyelilerin yasaklarından dolayı eski yoğunluk yok.' dedi.

OTOBÜS NE KADAR BENZİN YAKIYOR?

Bilet fiyatlarına zam yapmak istemediklerini, ancak zamların mecburi şekilde yapıldığını söyleyen Özcan, KDV ve ÖTV indirimi çağrısında bulunarak, 'Mazotun fiyatının artması nedeniyle mecburen zam yapıyoruz. Kamunun özel sektörle rekabet etmemesi lazım. Mazottaki ÖTV, biletteki KDV'nin indirilmesi lazım. Zam taraftarı değiliz ama bir otobüs 18 bin lira mazot yakıyorsa bunun karşısında ne yapacaksın' dedi. Ekonomik krizden dolayı insanların güçlerinin olmadığını belirten Özcan, şuna dikkat çekti: 'Eskiden insanlar büyüklerinin elini öpmeye gittiği zaman oradan yiyecek getirirdi. Öyle gidiş geliş de kalmadı.' ifadelerini kullandı.