NASA bir son dakika açıklaması yaptı ve bir göktaşının Mars yüzeyine çarptığı anın sesini paylaştı.
Uluslarası Havacılık Dairesi tarafından yapılşan son dakika açıklamasında ; 2018 yılında gezegenin derinliklerinin incelenmesi için InSight adlı uzay aracının gönderildiği hatırlatıldı. Söz konusu araç geçen günlerde Mars'ta bir ilki başardı. Açıklamada söz konusu uzay aracının Mars'ta ilk defa bir göktaşı çarpmasını kaybettiği, çarpma sonucu oluşan sismik ve akustik dalgaların tespit edildiğini duyurdu.
Söz konusu kayıt düzenlendi ve göktaşının Mars yüzeyine girdiği ve çarptığı, parçalandığı anlara ait ses kaydı kamuoyu ile paylaşıldı.
Nature Geoscience adlı dergide yer alan araştırmaya baktığımızda bilim isanları dört uzay taşının Mars'a çarptığını , uzay aracında bulunan sismometre sayesinde bu çarpmaların sismik dalgalarının kaydedildiiğine yer verildi. Gelen göktaşlarının , uzay aracının 85 km ile 290 kiloımetre uzağına düştüğü ifade edildi.
Söz konusu videoda göktaşının çarptığı yerlerin görüntülerine de yer verildi. Göktaşı düşmesinin tespit edilmesinden sonra Reconnaissance Orbiter adlı uzay aracı, çarpma bölgesinin üzerine yönlendirildi ve buraya getirildi. Uzay aracı, siyah beyaz görüntü elde eden 'Context Camera' donanımı ile yüzeyde oluşan üç farklı nokta tespit etti. Bunun ardından bir hamle daha geldi ve High-Resolution Imaging Science Experiment kamerası oraya yönlendirildi.
Söz konusu video aşağıdadır. Göktaşının Mars'a düştüğü ana ait ses kaybı 50'inci saniyede veriliyor. Çarşma sonucu oluşan kraterlerle ilgili görüntüler 1.25'te:
PEKİ SES NEDEN BÖYLE DEĞİŞİK ÇIKIYOR
Patlama sesinin neden blop şeklinde garip biçimde çıktığı konusunda NASA bir açıklama yaptı ve yapılan açıklamada söz konusu durumun detaylarına yer verildi. NASA resmi açıklamasında konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: 'Gün batımından sonra atmosfer, gün boyunca biriken ısının bir kısmını tutar. Ses dalgaları, bu ısıtılmış atmosferde frekanslarına bağlı olarak farklı hızlarda hareket eder. Sonuç olarak, düşük frekanslı sesler yüksek frekanslı seslerden önce gelir. Çarpmaya yakın bir gözlemci bir "patlama" duyarken, kilometrelerce uzaktaki biri önce bas seslerini duyar, bu da bir "blop" sesi oluşturur.'
Finans7.com | Ankara