Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Ünlü Ekonomist nedenlerini açıkladı: 'TL hala değerli'

Ekonomi 18 Şubat 2024 0
Ünlü Ekonomist nedenlerini açıkladı: 'TL hala değerli'

Hatice Kolçak: TL hala değerli.

Ünlü Ekonomist Hatice Kolçak yaptığı son dakika açıklamasında nedenlerini sıralayarak TL'nin hala değerli olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Piyasa ikiye ayrılmış durumda.

Bir kesim diyor ki: Ekonomi yönetimi doları bir noktada yönetilebilir noktada tutuyoruz. Doların neden yukarı çıkması ile ilgili fikirler de aynı. Ama zamanlama açısından farklar var. Kimi seçimlerden sonra, kimi de seçim sonrası faiz indirimi gelmesi ile doların yukarı çıkarılacağı yönünde.

Beklenti kurda yukarı yönlü. Genel beklenti bu yönde.

TL Değerli mi? Bence değerli!

"Öyle şeyler yaşanıyor ki. Hatırlar mısınız. İlk Amerika'ya Borusan gitmişti. Geçen sene Gemlik'teki fabrikayı söküp Amerika'ya gitmişti. Farklı nedenleri vardı. Ama temel neden şimdi yavaş yavaş da dışarı çıkmaya başlayan başka şirketler var. Koç da Romanya'ya gitti. Yavaş yavaş Türkiye'deki büyük şirketler de yurt dışına gitmeye başladı.

Son olarak tekstil tarafında tası tarağı toplayan gidiyor. Mısır'a gidiyor. Şirketler dayanamayacak duruma geldi. Peki neden Mısır'a gidiyorlar?

İhracatçılara baktığımızda kur düşük kaldı diyor. Ama bunun arkasında Vergi var. Krediler çok sıkışık durumda. Faizler çok yüksek. Ücret artışları, vergi artışları yüksek. Seçim sonrası da aşırı şekilde vergide artış bekliyoruz. Ücret artışları var ve maliyetler artıyor. Rekabet edilemiyor kur da izin vermiyor.

Kur gerçekten dünyaya baktığınızda ihracatçıyı rekabet edemeyecek duruma getirdi.

TL değerli. Bu anlattıklarımdan. Eğer paramız gerçekten değersiz olsaydı biz dışarı gitmez içeride yapardık.

Şirketler gidiyor. Bu bence kıyamet alameti"

Gelişmelerden haberdar olmak için Finans7'yi takipte kalın.

;