Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Üniversite not sisteminde neden E harfi yok?

Sınav 20 Şubat 2023 10:59 0
Üniversite not sisteminde neden E harfi yok?

Üniversite not sisteminde neden E yok.

Bilindiği üzere üniversitelerde notların harf karşılığı var. Bu karşılıklar çiftli sistemde gösterilmektedir. AA, BA, CB, CC, DC, DD, FD ve FF şeklinde sıralı şekilde verilen notlarda her harf bir sayı aralığını göstermektedir. Ancak bu tabloya baktığımızda belki de hepimizin dikkatindne kaçan bir durum var. bu durum ise D'den direk F'e geçilmiş olması konusu. Peki neden not sisteminde F yok?

Harfler kısaltma olarka düşünülebilir. F harf notu Failure , yani başarısız anlamına geliyor. E ise Excellent , yani mükemmel kelimesinin baş harfidir.

Massachussetts’te Mount Holyoke College adlı okulda harf not sistemi kullanılıyor ve 1887'ye kadar harf notu A'dan E'ye kadar uzanıyordu. E bu dönemde kırık not olarak kabul edilmişti. Belirli bir süre sonra buna F harfi de eklendi. 

F eklenmeden önce en düşük başarı notu E olarak açıklanmıştı. Not aralığının arttırılması, öğrencilere biraz esneklik payı vermek için F harf notu sisteme eklendi. F notu eklenince E'nin öğrencinin başarısının yüzde 75 ile 79 arasında olması şeklinde tespit edildi.

Bu diğer üniversitelerde yaygınlaşmaya başladı. Yaygınlaşınca F, sezgisel olarak başarıszlığı temsil etti. Başarısızlığın F ile temsil edilmesi ve özdeşleşmesinden sonra zamanla E harfi yok oldu. 

Öncelikle bu şekilde F harfi yaygınlaştı ve E harfi not sisteminden çıkarıldı. 100 sistemi üzerindne harflerin not karşılığı şu şekilde:

AA : 90-100
BA: 80-89
BB: 75-79
CB: 70-74
CC: 60-69
DC: 50-59
DD: 40-49
FD: 30-39
FF: 0-29

Finans7.com |Ankara

;