Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Tüik - İto - Enag enflasyonu: Hangisi doğru açıklıyor?

Ekonomi 6 Ekim 2024 0
Tüik - İto - Enag enflasyonu: Hangisi doğru açıklıyor?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan son dakika açıklaması: İşte Enag Tüik farkı.

Her ay üç farklı enflasyon verisi açıklanıyor. İlk rakam İTO'dan geliyor ve İstanbul enflasyonu ay başında açıklanıyor. Daha sonra Enag, son olarak Tüik aylık ve yıllık enflasyon rakamlarını açıklıyor. Açıklanan 3 rakam da birbirinden farklı seviyede.

Bu durum TCMB Başkanı Fatih Karahan'a soruldu..

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda düzenlenen oturuma katılan ve vekillere sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Karahan, Merkez Bankası ile BDDK koordinasyonunun olmadığı yönündeki eleştirilere cevap verdi.

Bilindiği üzere geçen gün BDDK bir karar yayınlamış ve kreid faizlerinde indirimin önünü açmıştı. Ancak Merkez Bankası'nın hala sıkılaşma adımları ve kararlılığı sürüyor. Bu konuda gelen soruya yanıt veren Karahan, “Kararlar kesinlikle koordinasyon içinde alınıyor. Zaten Finansal İstikrar Kurulu çerçevesinde bir araya geliyoruz, bazı kararları alıyoruz ve bu kararları da zamanı geldiğinde yürürlüğe koyuyoruz” dedi ve geçen hafta alınan kararların Basel III standartlarında alındığını, oldukça önemli bir adım olduğunu söyledi.

KKM

KKM'den çıkışların devam etmesi gerektiğini, bakiyenin biraz daha azalması gerektiğini söyleyen Karahan,2023 Ağustos tarihinden bu güne kadar 100 milyar dolarlık bir azalma olduğunu söyledi. Ancak bakiyenin şimdi doğru bulunmadığını, daha da azalması gerektiğini söyledi.

Enflasyon beklentisi

Enflasyon rakamları hakkında da değerlendirmede bulunan Karahan, sene başından yapılan tahminlerin tutmayabileceğini söyleyerek, "Piyasa katılımcıları makro analiz doğrultusunda yaptıkları için para politikası ve tabii ki maliye politikası duruşuna göre hem bu sene için hem de ilerisi için bir tahmin belirliyorlar. Reel sektörün beklentileri de iyileşme eğiliminde. Hane halkı beklentisi oldukça yüksek. Enflasyon beklentileri vatandaşın daha çok görünen fiyatlarla alakalı. Beklentiden ziyade gerçekleşmeden şekilleniyor. Enflasyon geçmişte yüksek olduğunda da gelecek enflasyon beklentisi yüksek oluyor. Bunun kırılması zaman meselesi. Enflasyon düştükçe beklentiler iyileşecek. Vatandaş öncelikle enflasyonun düştüğünü görmek istiyor ki düşeceğine inansın" dedi.

Aynı şeyi ölçmüyorlar

İTO, Enag ve Tüik'in açıkladığı enflasyon rakamlarının farklılığı konusuna cevap veren Karahan, "Bu 3 endeks aynı şeyi ölçmüyor, tamamen farklı şeyleri de ölçmüyor ama aynı sayıları beklemek doğru değil yani bir elma ile armut kadar farklı değil ama belki yeşil elma, kırmızı elma gibi. İTO sadece İstanbul’da topluyor, TÜİK daha genel topluyor ve yöntem farklı. ENAG on-line topluyor yani oldukça ciddi farklılıklar var" ifadelerini kullandı.

Karahan, işlerinin enflasyonu yüzde 5'e indirmek olduğunu söyledi.

;