Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Süper hızlı tren Türkiye'ye geliyor: Güzergahı açıklandı

Haberler 8 Tem 2024 2
Süper hızlı tren Türkiye'ye geliyor: Güzergahı açıklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıkladı: Süper Hızlı Tren geliyor.

Sabah gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, İstanbul ile Ankara ve İstanbul ile İzmir arasındaki yolculuk süresini ciddi şekilde düşürecek bir projenin müjdesini verdi.

2002 yılında 10 bin 948 km ile devraldıkları demiryolu uzunluğunu 13 bin 919 km'ye çıkardıklarını söyleyen URaloğlu, 2 bin 251 km yüksek hızlı ve hızlı tren hattı kurduklarını da söyledi.

Halkalı - Kapıkule Hızlı Tren Projesinin son sürat dewvam ettiğini söyleyen Bakan, 2025 yılı sonunda bu projenin sona ereceğini ve tren hattının açılacağını söyledi.

Proje sonrası Halkalı Kapıkule arasının 4 saatten 1 saat 30 dakikaya düşeceğini, yük taşıma süresinin ise 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya düşeceğini söyledi.

Projenin avantajları hakkında açıklama yapan Bakan, "Bu proje, Demir İpek Yolu güzergahının ülkemizden geçen bölümünün Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalarından birini teşkil ediyor. Halkalı - Kapıkule arasında toplam 229 kilometre güzergahta saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılabilecek bir hızlı tren hattı inşa ediyoruz" dedi.

Ankara ile İzmir bağlanacak

Ankara İzmir'in kapı komşusu olacağını söyleyen Bakan, "Ülkemizin 3. büyük şehri olan İzmir'i ve güzergahındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar'ı Ankara'ya kapı komşusu yapmak için Ankara - İzmir arasında hızlı demiryolu inşa ediyoruz" dedi.

Ankara İzmir arası demiryolu ulaşım süresinin 14 saat olduğunu söyleyen Bakan, proje ile iki şehir arasının 3 saat 30 dakikaya düşeceğini söyledi.

Ankara Bursa ve İstanbul Bursa arası

Ankara İstanbul YHT bağlantılı 201 km uzunluğunda Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasına 200 km hıza uygun çift hatlı elektrikli ve sinyalli hızlı tren yapılıyor. Proje tamamlanması ile birlikte Ankara Bursa ve Bursa İstanbul arası 2 saat 15 dakikaya düşecek.

Ankara - İstanbul arası 80 dakika oluyor

Ankara ile İstanbul arasına süper hızlı tren yapma projesi hakkında da bilgi veren Bakan, "Ankara İstanbul Süper Hızlı Treni, Ankara-Beypazarı-Narlıhan-Akyazı üzerinden Adapazarı ve Kocaeli'ne oradan da İstanbul Söğütlüçeşme'ye kadar uzanacak" dedi.

Proje 344 km uzunluğunda olacak.

"Saatte 350 kilometre hıza ulaşabilecek Süper Hızlı Tren ile birlikte Ankara-İstanbul arası 80 dakika yani 1 saat 20 dakika sürecek" diyen Bakan, çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

;