Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: İzmir'de zemin çöküyor İşte su altında kalacak yerler

Son dakika: İzmir'de zemin çöküyor İşte su altında kalacak yerler

İzmirlileri korkutan haber: Her sene İzmir çöküyor.

Uzmanlar yaptığı son dakika açıklamasında İzmir'de zeminin her sene 1.5 cm çöktüğü ve önlem alınmazsa birçok yerin yıllar sonra su altında kalacağı bildirildi.

Her sene kentte zeminin 1 ila 1.5 santimetre arasında çökemeye başladığı bildirilirken deniz seviyesindeki yükselişin ortalamanın üzerine çıkmaya başladığı bildirildi. Bu durumun devam etmesi durumunda Alsancak Kordon başta olmak üzere sahil şeridinde bulunan bölgelerin ilerleyen yıllarda su altında kalma riskinin olduğu bildirildi.

Kentin en büyük sorununun çökme sorunu olduğunu bildiren uzmanlar, deniz seviyesinin her sene 1.5 ila 3 cm arasında yükseldiğini, İzmir'de bunun 1.5 cm civarında olduğunu söyledi. Uzmanlar açıklamasında İzmir Basmane'den Alsancak'a kadar dolgu alanı olduğunu, dolgu alanları binaların ağırlığının da yüklendiği için çökmeye başladığını bildirdi.

Binaların yapılırken kot farkının yükseltilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, Cakarta ve Mexico City'de de aynı sorunun yaşandığı, buralarda her sene 10 ila 15 cm'lik çökme olduğu bildirildi.

Olayın çözümü ise kot yükseltmek diyen uzmanlar, set çekilmesi, duvar yapılmasının bir anlamı olmadığını, bunların masraflı olması durumunda bölgenin boşaltılması gerektiğini söyledi.

Kaç yıl sonra su basacak?

Uzmanlara göre İzmir'de zemininin her yıl 1,5 cm çöktüğü belirlenirken bunun böyle devam etmesi durumunda sonucunun kötü olacağına yer verildi.

Önlem alınmazsa 50-60 yıl içinde deniz su seviyesi Basmane'ye kadar ulaşacak.

;