Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Yaş, prim, maaş, nakit kira yardımı...

Emekli Haberleri 19 Tem 2024 08:02 10
Son dakika: Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Yaş, prim, maaş, nakit kira yardımı...

Son dakika: Türkiye'de emeklilik sistemi değişiyor.

Emeklilikte son dakika haberi geldi. Ekonomi Gazetesi'nden Besti Karalar bugün kaleme aldığı yazısında AK Parti'nin emeklilik düzenlemesini gündemine aldığını bildirdi. Gelen bilgilere göre emeklilikte kadınlarda yaş sınırının 60, erkeklerde ise 65'te sabitlenmesi kararı alınacak. Emekli olacak vatandaşlar sabit bir maaş değil, ödedikleri prime göre bir maaş ödemesi alacak. Emekli maaşı düşük kalanlara ise ek yardımlar yapılarak alım gücü yükseltilecek.

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor!

Emeklilikte sistemin sil baştan değişeceği öğrenildi. Gelen bilgilere göre emeklilikte sigorta süreleri ve emeklilik yaşı yeniden belirlenecek. Artık emekli olacak kişiler, ne kadar prim ödemişse ona göre maaş alacak. Gelen bilgilere göre kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olan emeklilik yaşının kadınlarda 60, erkeklerde ise 65 yaşa çıkarılacağı öğrenildi.

3600 günle emekli olan bir kişi de şimdi 12 bin 500 lira alacak. 9500 gün Bağkurla emekli olan kişi de 12 bin 500 lira emekli maaşı alıyor. Arada 6 binden fazla ödenen prim gibi bir uçurum varken aynı maaşın alınması büyük tepkilere neden oluyordu. Yeni yasal düzenleme ile birlikte bu haksızlık ortadan kaldırılacak.

AK Parti çalışmalara başladı

AK Parti kurmaylarından gelen son dakika bilgilerine göre emeklilik sisteminin değişeceği öğrenildi. En düşük emekli aylığı belirli bir limite getirilecek. Bu limit kök maaşa getirilecek ve artık maaş tamamlama, ek zam gibi konular gündeme gelmeyecek.

Emeklilik maaşı düşük olan ihtiyaç sahibi vatandaşlara yol yakıt ile gıda yardımı yapılacak ve bu şekilde emeklinin refah payı yükseltilecek.

Kira yardımı nakit olarak verilecek

Düşük maaş alan ve başka geliri olmayan emeklilere kira yardımı da yapılacak. Yapılacak kira yardımı emeklilere nakit olarak ödenecek.

AK Parti'den açıklama

AK Partili kaynaklar yaptığı son dakika açıklamasında emeklilik sistemi ile ilgili, "Emekliliği; sosyal güvenlik sistemimizi çok adil bir formülle belirleyip, bütün emeklilerin emekli olacakları tarih itibarıyla ne kadar maaş alabileceklerinin netleştirileceği, dönem dönem bunlar için uyarı geleceği, prim artırdığında daha fazla maaş alabilme noktasında kıstasların kullanılacağı bir sisteme taşımamız lazım. Bizim en büyük zorluğumuz şu; maaş ödediğimiz emekli sayısı 16 milyon 180 bin. Ama prim ödeyen, beyanname ile birlikte kayıt altına alınan 7 milyon 500 bin. Bizim kayıt dışıyla iyi mücadele etmemiz lazım. Bütün bu değişiklikler için bir geçiş süreci lazım. Adil sürdürülebilir dengeli bir emekli sistemini oturtmamız lazım. İhtiyacı olanlara da Aile Bakanlığı ulaşım, gıda, kira gibi destek verebilir" ifadelerini kullandı.

Yeni emeklilik sistemi ne zaman gelecek?

Yeni emeklilik sisteminin gündeme geleceği tarih de belli oldu. Gelen bilgilere göre 2025 yılı bütçesinden sonra emeklilik sisteminin gündeme alınacağı öğrenildi. Ocak 2025'te konu gündeme gelecek. Düzenlemedne haberdar olmak için UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

Kaynak: https://www.ekonomim.com/gundem/hukumet-emeklilik-sistemini-degistirmek-icin-dugmeye-basti-haberi-755491

;