Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Sadece asgari ücretliler değil, bazı emekliler de zam alamayacak

Sadece asgari ücretliler değil, bazı emekliler de zam alamayacak

Bazı emekliler Temmuz ayında çok az zam alacak.

Milyonlarca emekliyi üzen bir son dakika haberi geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı açıklamada asgari ücret ve emeklilere Temmuz ayında bir ara zam ve refah payı zammı yapılıp yapılmayacağı sorusuna cevap verdi.

Bakan Işıkhan yapıtğı son dakika açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücrete artış olmayacak. Göstergeler olumlu geliyor, yeni asgari ücreti için aralıkta bir araya geleceğiz. Amacımız geçici refahı sağlamak değil, kalıcı refahı sağlamak. Emekliler için enflasyon farkı söz konusu. Refah payı gündemimizde yok"

Bazı emekliler çok düşük maaş zammı alacak

Açıklama milyonlarca emekliyi üzdü. Bilindiği üzere en düşük emekli maaşı 10 bin lira seviyesinde. Ancak bu ek ödeme ile 10 bine tamamlanıyor. Milyonlarca emeklinin maaşı 10 bin liranın altında. Gelen zam da kök maaşa yapılıyor.

Mesela örnek vermek gerekirse;

10 bin alan bir emeklinin aslında kök maaşı 8 bin lira. SGK, 8 bin liranın üzerine 2 bin lira ekliyor ve maaş 10 bin lira olarak emeklinin hesabına yatırılıyor.

Şimdi Temmuz ayında yüğzde 25.81 civarında bir maaş zammı gelecek ve bu zam 8 bin liralık kök maaşa gelecek. Kök maaş yüzde 25.81 zamlanırsa emeklinin kök maaşına 2 bin 64 lira 80 kuruş zam gelir ve kök maaş 10 bin 64 lira 80 kuruş olur.

Maaş 10 bin lirayı geçtiği için herhangi bir SGK ödemesi de yapılmaz ve emeklinin yeni maaşı 10 bin 64 lira 80 kuruş alur. Ocak 2025'te ise bu rakamın üzerine enflasyon zammı gelecek.

Bazı emekliler hiç zam almayacak

Aşağıda Haziran ayına ait emekli maaşı tablosu yer almaktadır. Bu emeklimiz 7 bin 901 lira 97 kuruş kök maaş alıyor. Bunun üzerine 5510 ek 19 kanuna göre 2 bin 98 lira 3 kuruş ek ödeme yapılıyor ve maaş 10 bin lira olarak hesaba yatıyor.

Temmuz ayında gelecek yüzde 25.81'lik zam 7 bin 901 lira 97 kuruşa gelecek ve kök maaş 2 bin 39 lira 50 kuruş zamlanarak 9 bin 941 liraya yükselecek. Ve yine 10 bin liranın altında kalacak. 5510 sayılı kanunun ek 19. maddesi kapsamında emeliye ayda 59 lira ödeme yapılacak ve maaş 10 bin lira olarak hesaba yatmaya devam edecek.

Nasıl sorgulanır?

Emekliler, e devlet kapısı üzerinden sorgulama yaparak kök maaşının ne kadar olabileceğini öğrenebiliyor. E Devlet arama kısmına emekli aylık bilgisi yazıp çıkan sonuca gidince sorgulamanızı yapabileceksiniz.

Sizin kök maaşınız ne kadar? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Ek zam gelir mi?

Kök maaşı 10 bin liranın üzerinde olanlar, normal zamlı olarak maaşlarını alacak. Kök maaşı 10 bin lira net olan bir emekli Temmuz ayında 12 bin 581 lira maaş alacak. Ancak herhangi bir ek zam gelmemesi durumunda kök maaşı 8 bin ve altında olan emekliler yine 10 bin lira almaya devam edecek.

;