Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Maliye Bakanlığı: KİT'ler satılmayacak

Ekonomi 20 Haz 2024 0
Maliye Bakanlığı: KİT'ler satılmayacak

19 KİT satılacak iddialarına cevap geldi.

Sosyal medya üzerinde dolaşan iddialarda 19 KİT kurumunun satılacağı iddia edildi ve bu iddialar kısa sürede gündem oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e atfen dile getirilen iddialar sonrası açıklama geldi ve yapılan açıklamada, "19 KİT'in hazırlanan bir kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı iddia edilmiştir. Bu iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" değerlendirmesine yer verildi.

KİT'lerin 233 sayılı KHK'ya tabi olduğu ve tüm sermayesinin devlete ait olduğunun hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"KİT'lerin anılan KHK kapsamında halihazırda verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Taslak aşamasında olan düzenlemeler ile KİT'lerin daha etkin ve verimli çalışmaları ve kurumsallıklarını artırmaları amaçlanmaktadır. Bunu satış olarak yorumlamak iyi niyetli bir yaklaşım olmayıp, halkı bilinçli olarak kandırmaktır"

DAHA PROFESYONEL OLACAKLAR

KİT'lere ilişkin yapılacak değişiklikte kurumlaırn daha profesyonel bir yapıya kavuşmaları için çalışma yapılacağı bildirilirek "Yönetim kurullarında etkinliğin artırılması, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleri ile daha uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, kamu işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır" denildi.

Taslak düzenlemede uluslararası alanda kabul edilmiş kurumal yönetim uygulamaları iyi uygulama örnekleri ve Türk Ticaret Kanunu'ndaki yasal ve düzenleyici çerçeveden faydalanarak KİT'lerin yönetim kurullarında değişiklik yapılacağının belirtildiği açıklamada, "Çalışılan taslak düzenleme ile KİT'lerin kurumsallıklarının artırılarak sadece ülkemizde değil, uluslararası platformlarda da rekabet güçlerinin artırılmasına katkıda bulunulması, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin uluslararası ilkelerle uyumlu bir şekilde en üst düzeyde sağlanması ve böylece ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olumlu katkılar sunulması amaçlanmakta olup, yapılan çalışmayı farklı yönlere çekmek yalnızca bu KİT'lere zarar verecektir. Bu çerçevede bu haberler sadece spekülasyon niteliğinde olup gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

;