Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Mahfi Eğilmez'den son dakika açıklaması: Dolar kuru neden yükseliyor?

Döviz 18 Haz 2024 0
Mahfi Eğilmez'den son dakika açıklaması: Dolar kuru neden yükseliyor?

Son dakika haberler... Dolar neden yükseliyor? Mahfi Eğilmez sebebini açıkladı.

Dolar kuru hakkında son dakika açıklaması geldi. Mahfi Eğilmez yaptığı açıklamada dolar kurunun son günlerde neden yükseldiğine dair detaylara yer verdi.

Mahfi Eğilmez açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

Dolar kuru genellikle bayram öncesi ve bayram sırasında düşer. Bayramda tatile gitmek isteyenler, kurban kesmek isteyenler dövizlerini bozdurup TL alıyor ve ihtiyaçlarını karşılıyor. Dövi bozdurma işlemi olunca da piyasada döviz artıyor ve dolar kuru aşağıya düşüyor.

Bayramdan sonra ise elde kalan para dövize çevrilir ve dolar kuru yeniden yükselmeye başlar.

Son dönemlerde Carry Trade denişlen bir döngüde yurt dışından düşük faizle döviz getiriliyor ve bozdurulup mevduata yatırılıyor. Ya da devlet tahvili alınıyor. Bu durumda vergiler ve diğer giderler düşüldüğünde yılda yüzde 40 civarında bir kar oluyor. Açıklanan enflasyonun çok üstünde kabul edilmesi ile birlikte hem bugünkü hem de gelecekteki enflasyona göre negatif reel faiz konumunda bulunduğumuzu söyleyebiliriz.

MEvduat süresi dolunca para çekiliyor ve dövize çevriliyor.

Hükümet ise bu duruma ses çıkarmıyor hatta izin veriyor. Zira dolar kuru bu nedenle uzun süredir sabit kaldı. Satılan dövizleri ise Merkez Bankası alıyor ve Merkez'in rezervleri artmaya dev am ediyor.

Dolarda ara sıra yaşanan dalgalanmalar bu nedenle olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu sözleri dikkatleri çekti:

"Bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız"

Mahfi Eğilmez yaptığı açıklamada bu şekilde durumun devam etmeyeceği, dolarda bu nedenle sabit kalma olmadığını, faiz indirimi beklentisi ile dolarda ani yükselişler görüldüğü bildirildi.

;