Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Kredi kartlarına bayramdan sonra limit kısıtlaması açıklandı

Kredi 17 Haz 2024 2
Kredi kartlarına bayramdan sonra limit kısıtlaması açıklandı

Bayram sonrası kredi kartlarına düzenleme geliyor.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyonun önüne geçilmek için birçok önlem alınıyor. Öncelikle politika faizi yüzde 50 seviyesine kadar yükseltirilirken parasal sıkılaştırma kapsamında kredi musluklar da iyice kısıldı. Son hedef ise bir türlü bitmek bilmeyen kredi kartı alış verişleri.

Almadığı ürünü bir sonraki gün yüksek fiyata çıkan vatandaşlar, ürünün fiyatı artmadan hemen almak ve taksitlere bölerek daha da karlı olmak istiyor. Ancak bu durum, milyonlarca kredi kartlı borçlusunun oluşmasına neden oldu.

Gelen son dakika bilgilerine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir talimat verdi ve kredi kartı limitlerine düzenleme getirilmesini istedi.

Bu kapsamda BDDK ile Merkez Bankası arasında bir çalışma yapıldı ve bayramdan sonra bir düzenleme yapılacağı bildirildi.

Yeni talimata göre kredi kartlar, artık kullanılan yılın maaşına göre tespit edilecek. Bir kişinin örnek vermek gerekirse geliri asgari ücret ise mevcut durumda 17 bin liranın 4 ile 8 katına kadar kredi kartı kullanabiliyor. Bazı vatandaşlar ise 10 katına kadar limiti çıkararak büyük bir borç batağına düşüyor.

Kredi kartı alış verişlerinde düşüşler hedeflenirken bir türlü beklenen düşüşün olmaması nedeniyle yeni kısıtlamaların gündeme geleceği açıklandı. Gelen bilgilere göre bayram tatilinden sonra limitlerin azaltılacağı bildirildi.

Mevcut durumda 10 katından fazlasına kadar çıkarılabilen limitler artık en fazla 8 katına kadar çıkarılabilecek. Ancak genel olarak limitler 4 kat olacak.

Örnek vermek gerekirse geliri asgari ücret olan bir kişinin kredi kartı limiti 68 bin lira olacak. 32 bin TL memur maaşı alan kişinin limiti ise 128 bin lira olacak.

TÜM KARTLAR MI TEK KARTLAR MI?

Kredi kartı limiti toplam olarak hesaplanacak. Her banka için ayrı limit yerine tüm kredi kartlarnın toplamının, gelirin 4 ila 8 katı arasında olacağı bildirildi.

;