Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Koronaya 1 Kere Bile Yakalananlar Dikkat: Kalp Krizi, Ani Felç ve...

Sağlık 12 Mayıs 2022 09:29 0
Koronaya 1 Kere Bile Yakalananlar Dikkat: Kalp Krizi, Ani Felç ve...

Bir kere biel koronaya yakalananları korkutan son dakika açıklaması: Ani Felç Kalp Krizi, beyin kanaması...

Koronavirüse yakalanan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Uzmanlar, doktorlar yaptıkları son dakika açıklamalarında koronanın sağlık üzerinde kısa ve uzun vadede ciddi zararlarının olup olmadığı üzerinde araştırma yaptı. Yapılan bu araştırmada covid 19 virüsünün akciğer, kalp ve beyin üzerinde , damarlar üzerinde hasar bıraktığına yer verildi. Bunun için düzenli şekilde sağlık kontrollerinin yapılması şart. Özellikle yaşı ileri olan ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların dikkatli olması, kontrollerini aksatmaması gerekmektedir. 

Türkiye'de 15 milyon kişi koronaya yakalanırken dünyada bu rakam yüz milyonları çok geçti. 100 bin kişi hayatını kaybederken coronanın akciğer enfeksiyonu olmasına rağmen tüm damar sistemini etkilediği bildirildi. Hastalıktan en çok kalbin etkilendiğini, kalp krizi ve kalp kası iltihabının arttığı öğrenildi.

Virüs, kalp kasını işgal ediyor ve iltihaplanmaya neden oluyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan  Prof. Dr. Okuyan "Bu durum kalp kası hasarına ve özellikle ciddi vakalarda kalp kasının önemli ölçüde zayıflayarak kalp yetersizliğinin gelişmesine sebep oldu. Covid'e bağlı ani ritim bozuklukları ortaya çıkan hastalar gördük" ifadelerini kullandı.

Virüsün kanda pıhtılaşmaya neden olduğu, başta kalp damarları olmak üzere beyin damarları, akciğer ve pulmoner damarlarda pıhtılaşmaya neden olduğu, akımın kesilmesine neden olduğu ve bununla birlikte kalp krizi , beyin felci ile akciğer embolisi risklerine neden olduğuna yer verildi. 

Okuyan açıklamasının devamında korona sırasında kullanılan bazı ilaçların kalp üzerinde olumsuz etkilerinin yıllar sonra ortaya çıktığını söyledi. 

Koronayı ağır geçirenlerin beyin damarlarının etkilendiğini ve pıhtı atma riskinin arttığını, bununda felce neden  olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu "Covid enfeksiyonu damar tıkanıklığı gelişiminde bir tetikleyici konumunda. Ağır hastalık durumları, stres, enfeksiyon, ateş risk faktörü olan kişilerde inmeyi tetikleyebiliyor. Hastalığın ağırlığı ile bağlantılı olarak ani gelişen felç vakalarında bir miktar artış oldu. Literatürde Covid'e bağlı olarak gelişen felç vakalarında yüzde 25-30 oranında artış olduğu gösterildi" ifadelerini kullandı.

Virüsün beyin üzerinde, akciğer damarlarında olduğu gibi uzun dönemde etkili olmadığını söyleyen Topçuoğlu, uzun dönemde inme riskinin artışından söz etmenin doğru olmayacağını , inme açısından düzenli kontrol ypaılmasına gerek olmadığını söyledi. Ancak kalp , böbrek ve akciğer tutulumları açısından enfeksiyon geçtikten sonra da kontrollerin devam etmesi gerektiğine yer verildi. 

Korona geçirenlerde ani kalp krizi ve kalp ritmi bozukluklarının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Okuyan, "Ancak Covid öncesi dönemle karşılaştırırsak, kapanmalar ve karantina sürecinde insanlar hastaneye gitmeye çekindikleri için çoğu kişi kalp krizini evde geçirdi. Ancak çok ağır olanlar hastaneye gitti. Bu yüzden pandeminin ilk dönemlerinde vaka sayısında azalma bile görüldü. Covid öncesi kalp krizi rakamları düşüktü şimdi daha yüksek demek doğru değil ama aktif Covid geçiren hastaların kalple ilgili semptomlarla hastaneye başvuru sayılarında artış var" ifadelerini kullandı. 

"HASTALIK GEÇSE BİLE..."

Açıklamada bazı hastaların, korona geçse bile haftalar hatta aylar sonra yorgunluk , nefes darlığı, göğüs ağrısı ve eklem ağrılarının devam ettiğini, bunların yanı sıra aşağıdaki belirtilerin de görüldüğü, bunun da Post Covid olarak adlandırıldığına yer verildi:

yorgunluk,

halsizlik

nefes darlığı,

göğüs ağrısı,

öksürük,

eklem ağrısı,

egzersiz kapasitesi düşüklüğü,

kas ağrısı,

baş ağrısı çarpıntı,

kalp kası iltihabı,

saç dökülmesi,

koku tat bozuklukları,

uyku problemleri,

konsantrasyon bozukluğu,

ruh halinde değişiklikler,

aşırı unutkanlık,

beyin sisi,

depresyon

anksiyete

;