Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Konutta yeni sistem: GYF ile taksitle konut alımı imkanı geliyor

Emlak 19 Haz 2024 0
Konutta yeni sistem: GYF ile taksitle konut alımı imkanı geliyor

Konutta yeni sistem: Bu şekilde taksitle para yatırarak ev sahibi olabileceksiniz.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir açıklama yapmış ve konutta yeni bir düzenlemenin yolda olduğunu söyledi. Bakan açıklamasında gayrimenkul yatırım fonlarının devreye alınacağını söyledi ve nitelikli yatırımcıların tasarrufları ile konut sahibi olacağını söyledi.

Bu açıklamadan sonra konunun detayları da belli oldu. Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanlığı görevini de yürüten Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş bir açıklama yaptı ve son dönemlerde ev sahipliği oranının giderek düştüğünü söyleyerek, "Bunun çözümünde kullanılacak en önemli enstrümansa menkul kıymetleştirmedir. Bu sayede halk, gayrimenkule kolay şekilde ulaşabilir" değerlendirmesinde bulundu.

HEM YERLİ HEM YABANCI

Tanrıvermiş açıklamasının devamında GYF'lere yönelik yatırımların yerli ya da yabancı tasarruf sahipleri tarafından yapılabildiğini ve alınacak katılım belgeleri ile yatırımcıların getirilerden pay alacağını söyledi.

GYF'lerin profesyoneller tarafından işletildiğini söyleyen Tanrıvermiş, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 165 GYF bulunduğunu, 2024 yılının ilk çeyreğinde büyüklüğün 75.8 milyar liraya ulaştığını söyledi.

GYF ile ilgili yayınlanan tebliğe değinerek sözlerini sürdüren Tanrıvermiş, "GYF'ler, gayrimenkul projelerine yatırım yapamaz, gayrimenkullerin inşaat işleriyle uğraşamaz. Ancak TOKİ, İller Bankası, belediyeler ve bunların bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ve imtiyazlı şirketler tarafından gerçekleştirilmiş inşaat ruhsatı alınmış projeler inşaatın tamamlanma oranı önemli olmadan fon portföyüne alınabiliyor" dedi.

Tanrıvermiş sözlerinin devamında şunları söyledi:

"Yeni düzenleme ile GYF'ler kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere işin başında veya halk tabiriyle 'topraktan' yatırım yapabilecek. Bu da konut arzının artması ve fiyatların üzerindeki yukarı yönlü piyasa baskısının azalması anlamında önemli bir karar olacak. Özellikle konut erişilebilirliğinin tüm dünyada zorlaştığı günümüzde farklı finansal araçların geliştirilmesi son derece önemlidir. Ayrıca geliştirilecek yeni GYF'nin Türkiye'de kentsel dönüşümün finansmanına katkı sağlaması bekleniyor"

KONUT ARZI ARTACAK

GYF'lerle birlikte konut arzının artırılacağını söyleyen Tanrıvermiş, "GYF'ler, büyük ölçekli konut projelerine yatırım yaparak kira piyasasını etkileyebilir. Kira gelirlerinin artması gayrimenkullerin değerinin de artmasına neden olabilir. GYF'ler, yeni projelere yatırım yaparak konut arzını artırabilir. Artan arz, talep artışını dengeleyebilir ve konut fiyatlarının aşırı yükselmesini önleyebilir" dedi.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK

Tanrıvermiş açıklamasının devamında GYF'lerin konut arzını artıracağını ve evlerin artması ile fiyatların düşeceğini söyledi.

NASIL OLACAK?

Konut almak isteyenler GYF'lere yatırım yapabilecek. Yatırılan paralar, fonun getirisine göre artacak ve biriken para, toplu şekilde çekilebilecek ya da söz konusu Gayrimenkul Yatırım Fonları tarafından üretilen konutların alımında kullanılabilecek. Bu şekilde para biriktirerek konutunuzu alabileceksiniz.

Başvuruların kısa sürede başlaması bekleniyor. Başvurular başladığında bildirimle haberdar olmak için aşağıdaki linklerden finans7 mobil uygulamamızı ücretsiz indirin:
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

;