İlk evini alacaklara konutta pozitif ayrımcılık yapılacak.
Konut kredisi çekecek vatandaşları ilgilendiren düzenlemeden sonra gözler, BDDK'nın ilk evini alacaklara yönelik başlatacağı düşük faizli kredi kampanyasına çevrilmiş durumda. Bu kampanyaya doğru gidilirken yapılan son düzenleme, artık konutta rotanın, herkesin kendi evini almasına çevrildiği görüldü. Artık ikinci evini alacaklara çok daha az kredi verilecek ve krediler, ilk evini alacaklara verilecek.
TÜİK'in yayınladığı veriye göre Türkiye'de ev sahipliği oranı yüzde 60'lar seviyesinde. Geriye kalan yüzde 40'lık kesim ise kirada hayatına devam ediyor.
DEPREM, PROJELERİ ERTELETTİ
4 sene önce gelen 100 bin sosyal konut projesinden sonra geçen sene de 250 bin sosyal konut projesi geldi. 100 binde teslimler yapılıyorken 250 bin sosyal konuta deprem engeli geldi. Deprem bölgesinde ciddi hasar olması nedeniyle bu projede bir sürelik erteleme söz konusu oldu.
Bu da sosyal konut üretiminin azalmasına ve ev sahipliği oranının azalmasına neden oluyor. Bu kapsamda özel sektör, kamuya çağrıda bulundu ve şartlı arsa tahsisi yapılması istendi. Bu şartlı tahsis ile alınacak arsalar konut yapımında kullanılacak ve konutlar dar ile orta gelirli vatandaşlara satılacak. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, TOKİ'nin kullandığı bu sistemin özel sektöre de gelmesi gerektiğini söyleyerek, "TOKİ ve Emlak Konut, toplam üretilen konutların sadece yüzde 7-8'ini yapıyor. Yüzde 90'ın üzerinde bir konutu özel sektör üretiyor. Mutlaka kamunun yanına özel sektör de dahil edilmeli. Şartlı arsa tahsisi Türkiye'de konut sektörünün üretimini artırabilir. Çünkü, Türkiye'de her yıl 700-800 bin konuta ihtiyaç var. Şu anda üretilen konut sayısı 400-500 binlere düştü. Kamunun elindeki arsalar, şartlı tahsislerle özel sektöre ihale edilmeli. Özel sektörün elindeki bazı yerlere de sosyal konut yapmak şartıyla imar verilebilir. Özel sektörü işin içine katmadan devlet sosyal konuta tek başına yetemez" ifadelerini kullandı.
İKİ SORUN
Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ise erişilebilir konut üretimine yönelik olarak bir değerlendirmede bulundu ve çözüm bekleyen 2 sorunu şu şekilde sıraladı: "Devletin imara açabileceği, kentsel dönüşüme izin verdiği ve desteklediği yerlerle ilgili olarak, tabi ki maliyetlerde de düşüş yaşanırsa uygun fiyatlı konut üretimi mümkün olur. Kredi muslukları açılsın ki vatandaş konuta ulaşabilsin. Faizlerin bir şekilde sübvanse edilmesi lazım. Buna özel bankalar nasıl bakar bilmiyorum. Kamunun da bu konuda bir kaynak göstermesi gerekiyor"
ARSA MALİYETİ NE KADAR?
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada konutta en fazla paranın arsaya gittiğini söyleyerek, "Arsa maliyeti Türkiye ortalamasında 2 milyon lirayı geçti. Üzerine bir tuğla koymadan 2 milyon lira gidiyor" dedi.
BDDK YENİ KAMPANYA BAŞLATIYOR
BDDK'nın üzerinde çalıştığı yeni kampanya ile artık ilk evini alacaklara yüksek vadelerde düşük faizde konut kredisi verilecek. Kampanyanın Ekim ayında başlaması bekleniyor. Başvuru başladığında haberdar olmak için aşağıdaki linklerden mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN