Kiraya yeni zam dalgası geliyor.
Artık daha da yükselmez dediğimiz her şey gün geçtikçe daha da zamlanıyor. Zamanında düşük faizle verilen krediler nedeniyle ciddi şekilde fiyatları artan konutlar, şimdilerde dar ve orta gelirlilere astronomik rakamlara ulaşmış durumda. Ortalama bir yerde bile konutlar 3-4 milyon liradan aşağıya satılmıyor. Bir evde iki devlet memuru çalışsa bile ancak o evi kiralayabiliyorlar.
Konut fiyatlarının artması sonrası haliyle kiralar da arttı. 300 bin liralık evi için 1000 lira kira alan ev sahipleri, evinin fiyatı 3 milyon olunca kirayı 10 bin liranın üzerine çıkarıyor ki bu da en düşük yerlerde.
Ortalama yerlerde kiralar 20 bin liranın altına düşmezken iyi bir semtte ev kiralamak isteyenler en az 30 bin lirayı gözden çıkaracak.
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan ise Sözcü Gazetesi'ne yaptığı açıklamada kirada yeni zam dalgasının yolda olduğunu söyledi ve nedenlerini şu şekilde sıraladı:
"Üniversite öğrencilerinin tercihleri, memur atamalarının etkisi, konut arzının azalması ile birlikte ekim ayına kadar kiralık konutlarda yoğun bir taleple karşılaşacağız. Bu talep özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde daha fazla olacak"
Kiraların bu dönemde de artacağını, yeni bir zam dalgasının kapıda olduğunu söyleyen Taylan, "Kiralar ne yazık ki bu dönemde artacak. Ancak insanların alım gücü ortada. Asgari ücrete ara zam yapılmadı, emekli zammı belli" dedi.
Yüzde 30'a varan zamlar yolda
Büyükşehirlerde kiralar yüzde 20-30 oranında artabilir diyerek açıklamada bulunan İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, "Bu dönemde memur atamaları, düğünlerin etkisi ile taşınmalar sıklıkla yaşanıyor" değerlendirmesinde bulundu ve Yaşanan artış ile üniversite öğrencileri bu dönemde kiralık konut bulmakta zorlanabilir. Büyükşehirlerde kiralık konut bulmak da kiraları ödemek de zor" ifadelerini kullandı.
Konut sayısı artmazsa kriz gittikçe büyür
Akdoğan açıklamasının devamında buna çözüm önerisini de sundu ve ülke genelinde sosyal konut sayısının artırılması, konut arzını destekleyici adımlar atılması ile sorunun çözülebileceğini söyledi ve "Barınma krizinin çözümü için hem satılık konut hem kiralık sosyal konut sayısında artışa gidilmesi şart. Bu durum özellikle alt gelir grubu için çok önemli. Türkiye'de ev fiyatlarına ulaşımın kolaylaştırılması gerekli" dedi.
Hiç evi olmayanlara özel konut kredisi kampanyalarının çözüm olabileceğini söyleyerek sözlerini sürdüren Akdoğan, "Bu gelir grubuna ev için finansman sağlanmalı. Mevcutta uygulanan bir ekonomi programı var ancak barınma krizi daha da büyümeden atılacak adımların son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Hükümet ise dezenflasyon sürecinde konut fiyatlarını artırıcı düşük faizli bir konut kredisi vermeyi şimdilik planlamıyor. Bakan Mehmet Şimşek, enflasyonun düşmesi sonrası faizlerin indirileceğini söyledi. Enflasyonda kalıcı düşüşün ise gelecek sene gerçekleşmesi bekleniyor.
Kadın erkek konut grubumuza katılmak ve adaylarla tanışmak için > TIKLA KATIL