Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Göçük altında kaç kişi var, depremde kaç ölü var? Son dakika açıklaması geldi

Son Dakika 8 Şubat 2023 23:13 0
Göçük altında kaç kişi var, depremde kaç ölü var? Son dakika açıklaması geldi

Son dakika: Göçük altında kaç kişi olduğunu açıkladı.

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan yaptığı son dakika açıklamasında KAhramanmaraş Adıyama ve Hatay başta olmak üzere 10 ilde göçük altında kalan vatandaşların sayısını verdi. Yetkililerin bu konudaki açıklamasında "‘Biz her yapının altında kalan insanların adını, soyadını, kimliğini biliyoruz.’" dediğini aktaran Ercan, "O zaman açıklaması gerekiyor gerçekten kaç kişi var? Kim bunlar? Kurtulanlar kimler?” diyerek tepkisini dile getirdi.

KAÇ VEFAT VAR?

Yapılan son resmi açıklamaya göre depremde Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 bin 57 can kaybı, 52 bin 979 yaralı olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yıkılan bina sayısının 6 bin 444 olduğunu belirtti.

Afetin çok ciddi boyutta geldiğini söyleyerek açıklamasına başlayan Ercan, “Bu yönetmeliğe uysalardı göçmeyecek yapıları yaparlardı. İşin kötü tarafı yeni yapılan yapılar da göçtü” dedi ve “Biz jeofizik mühendisleri Türkiye’de nerelerde hangi aralıklarla aşağı yukarı hangi büyüklükte deprem olacağını biliriz. 2001 yılında Türkiye ve İstanbul’da ‘Depreme Çağrı’ diye bir kitap yazdım. Orada Türkiye’de deprem olacak, öncelikli deprem beklenen 33 yeri saydım. Bunların içinde Van, Isparta, Sisam, Midilli ve Kahramanmaraş, Adana ve Ceyhan da var. Henüz depremini beklemekte olan yerler de var. Bunları siyasileri de yolluyoruz tabii. Yani ‘Böyle bir kitap var. Alın okuyun’ diye. Bilim insanın ve herkesin bir yaşam anlayışı tutumu vardır. Ama depremin siyaseti, sağcısı, solcusu, dincisi, dinsizi olmaz. Biz daima bilgi veririz. Bizim görevimiz bu. Dolayısıyla her şey siyasi erkeğe bağlı. Bilgi üretme üniversitenin görevi ama biz eylem yapamayız. Eylemi yürütme yapar. Yürütme Türkiye Cumhuriyeti Meclisi’dir. Neler yapılacağının emrini onlar verir." ifadelerini kullandı.

DEPREM FONUNDA TOPLANAN PARA

Deprem için toplanan paraya değinerek açıklamasını sürdüren Ercan, "Deprem için alınacak önlemler için yasa ve yönetmelikleri çıkardığınızda bunu eyleme sokarken para gerekiyor. Finansal bir kaynak olmalı. Bunun ilk ayırdına varan benim. Bu yaşımda görmüş olduğum Cumhuriyet’in en başarılı hükümet başkanı olan Sayın Ecevit oldu. 1999 depremi onun Devlet Bahçeli’yle koalisyon yaptığı bir döneme denk geldi. O dönemde baktı ki Türkiye’de sürekli depremler oluyor ve bunlarla baş etmek çok zor. O zaman dedi ki ‘Bir deprem fonu oluşturalım. İnsanlar içtiği sigaradan, gazozdan, gittiği sinemadan çok ufak bir pay koysunlar.’ Geçen gün ben (eski siyasetçi) Emin Şirin ile birlikteydim. Dedi ki ‘Hocam bugüne kadar oradan toplanan para 37 milyar dolar." dedi.

DÜNYADA BÖYLE BİR AFET ÇOK AZ VAR

Dünyada bu şekilde çok az afet olduğunu söyleyerek açıklamasını sürdüren Ercan, "Duble yollar yapıldı ama şu anda millet göçüntü altında. Göçüntü altında kalınan yer yaklaşık 330 kilometrelik bir kuşak. 10 tane ili etkiliyor. Yaklaşık 4 milyon konutun bulunduğu bir yer. 13 milyon kişi bu konutlarda otururken şu anda yaklaşık 7 bin konut göçmüş durumda ve insanlar çaresiz. Elinde yeterli miktarda kurtarmacılar yok. Kurtarma araç gereçleri yok. Bu dünya çapında bir afet. Yani dünya böyle bir afeti çok az gördü. Yani bu kadar yapının yıkıldığı yerde halen ölümler bu seviyedeyse bu işte bir yanlışlık var" dedi.

KAÇ KİŞİ GÖÇÜK ALTINDA?

Göçük altında kalan kişi sayısını açıklayan Ercan, "Göçen bina sayısı belli. Benim hesaplarıma göre 4 kat üzerinden ve 8 daire olarak hesapladığımda yaklaşık 200 bin kişi göçük altında. Göçükten çıkarılan insan sayısı yaklaşık 8 bin kişi. Eğer hesap doğruysa yani bunun bir garantisi yok. Ama yetkili ağızlar diyorlar ki ‘Biz her yapının altında kalan insanların adını, soyadını, kimliğini biliyoruz.’ O zaman açıklaması gerekiyor gerçekten kaç kişi var? Kim bunlar? Kurtulanlar kimler? Çünkü insanlar kaygıyla bekliyorlar. Şimdi bu dönemin siyaseti olmaz." dedi.

Finans7.com | Ankara

;