Türkiye'de nakit sorunu en üst perdeden yaşanmaya başlandı. Bu kapsamda ihtiyaç kredilerine de olan talepler arttı. Ancak ihtiyaç kredisi kullanmak isteyenler çok kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra harekete geçiyorlar. Bu şekilde maliyetleri karşılaştıranlar en az faiz maliyeti hangi bankada ise o bankaya ihtiyaç kredisi başvurusu yapıyorlar. Kredi kullanı9rken bu hassasiyeti göstermeyenler ise hiç hesapta yoktan fazladan borçlanıyorlar.
İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ DEĞİŞTİ!
Bankalar dönem dönem müşteri talepleri ve kredi politikaları gereği ihtiyaç kredisi maliyetlerinde özel değişiklikler yapabiliyorlar. Bu şekilde müşterilere ek imkanlar sağlayan bankalar ihtiyaç kredisinde avantaj imkanını sunuyorlar. Bu değişimleri takip ederek ihtiyaç kredisi çekenler ise oldukça kazançlı çıkabiliyorlar.
Son dönemlerde ihtiyaç kredisi faizlerinde sürekli yükselişler yaşanıyor. Uygulanan ekonomi politikasında vatandaşların çok harcama yapmaları istenmiyor. Her fazladan harca talep enflasyonunu artırdığı için bunun önünü kesmek kredi kaynaklarını kısmak ile mümkün oluyor. İhtiyaç kredisi maliyetleri arttıkça az kredi kullanımı yapılması bu amaca hizmet edebiliyor. Ancak vatandaşların bir kısmı o kadar borçlu hale geldiler ki ihtiyaç kredisi maliyetlerini yüksek bile olsa göze almaya başladılar. Onlar için borçlarını ödeyerek bu borçları öteleyebilmek önemli olduğu için yüksek maliyetler sorun teşkil etmiyor.
VADE SÜRELERİ STANDART!
Bankalar ihtiyaç kredisi kullandırırken azami vade süreleri açısından yaptıkları uygulamalarda ekstradan bir yol izleyemiyorlar. Bu süreler BDDK tarafından belirlenerek bankalara talimat olarak iletiliyor. Bu kapsamda ihtiyaç kredileri eğer 50.000 TL'ye kadar ise 36 aya kadar, 50.000 TL - 100.000 TL arasında ise 24 aya kadar, 100.000 TL üzeri ise 12 aya kadar vade ile verilebiliyorlar.
QNB FİNANSBANK 50.000 TL İHTİYAÇ KREDİSİ MALİYET HESAPLAMASI
QNB Finansbank müşterileri bankalarına başvuru yapıp ihtiyaç kredisi talebinde bulunduklarında aylık yüzde 3,74 oranında faiz ile karşılaşıyorlar. 36 ay vadeli 50.000 TL ihtiyaç kredisi çekenler bankaya aylık 2.968 TL kredi taksiti ödüyorlar. Bu kredinin toplam maliyeti ise 107 Bin TL'yi buluyor.
AKBANK 50.000 TL İHTİYAÇ KREDİSİ MALİYET HESAPLAMASI
Akbank'tan 36 ay vadeli 50.000 TL ihtiyaç kredisi çekenlerin aylık kredi taksitleri yüzde 3,53 oranında faiz ile hesaplanarak 2.863 TL oluyor. Bu kredinin toplam maliyeti ise 103 Bin TL'yi buluyor.
ING BANK 50.000 TL İHTİYAÇ KREDİSİ MALİYET HESAPLAMASI
ING Bank müşterileri aylık yüzde 3,54 oranında faiz ile ihtiyaç kredisi çekiyorlar. 36 ay vadeli 50.000 TL ihtiyaç kredisinin aylık taksiti 2.868 TL, toplam kredi maliyeti 103 Bin TL oluyor.