Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Engelli araç alımında düzenleme detayları belli oldu: 5 yıllık süre 10 yıl oluyor

Taşıt 20 Haz 2024 14:23 0
Engelli araç alımında düzenleme detayları belli oldu: 5 yıllık süre 10 yıl oluyor

Engelli taşıt alımında düzenleme belli oldu.

Engellilerin taşıt alımına ilişkin son dakika haberi geldi. Gelen açıklamada engellilerin araç alımındaki ÖTV istisna süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılacağı bildirildi. Yapılacak değişikliğin detayları da belli oldu. Peki engelli raporu olanların araç alımında hangi düzenlemeler yapılacak?

ZiraatBankası (E)Genel Müdür Yardımcısı, Halkbank(E)Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu yaptığı açıklamada "Engellilerin araç alımındaki ÖTV istisna süresi 5 yıldan 10 yıla çıkıyor" ifadelerini kullandı.

MEVCUT DURUM

Açıklanan taslak metne göre mevcut durum şu şekilde: 2024 yılı için hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil satış bedeli 1.591.200 TL'nin (bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında artmaktadır) altında olan binek otomobilleri 2800 cm3 altında motor silindir hacmine sahip eşya taşımaya mahsus taşıtlar ile motosikletlerin, engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan ya da engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır.

ÖNERİLEN DÜZENLEMELER:

1. Alternatif: ÖTV kanunundaki istisnanın revize edilmesi

. İstisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması
. Taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi
. Her sene yeniden değerleme oranında artan tutarın (araç satış bedelinin), yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması
. Cumhurbaşkanınının, yeniden değerleme oranında artan tutarı, yüzde 50'sine kadar artırma yetkisinin kaldırılması

2. Alternatif: ÖTV kanunundaki istisnanın kaldırılması teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması

;