Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Depremden sonra enkazdan çıkana neden su verilmez? Neden su içilmez?

Sağlık 9 Şubat 2023 01:07 0
Depremden sonra enkazdan çıkana neden su verilmez? Neden su içilmez?

Enkazdan çıkana neden su verilmez?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem yüreğimizi yaktı. 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası yaralar sarılmaya, enkaz altından vatandaşlar çıkarılmaya devam ediliyor. Bölgeden gelecek iyi haberler beklenirken televizyon ekranlarında en sık görülen durum enkaz altından çıkanlar oldu. Enkaz altından çıkan vatandaşların ilk isteği su olurken arama kurtarma personelleri, su vermiyor Bunun nedeni ise Crush Sendromudur. Peki nedir bu Crush Sendromu?

Vücudumuzun belli bölümlerinde ya da tmamaında meydana gelen ezilme ya da baskı sonucu kas ödemi, şişlik veya solunum yetmezliği durumuna Crush Sendrmu denir. Bu sendrom organ yetmezliğine neden olur. Kasların doğrudan travma ile ya da gelişen doku ödemi sonucu (kompartman sendromu) ezilmesi ve ardından gelişen böbrek yetersizliği ve sıvı-elektrolit bozuklukları bu tabloda görülen en önemli olaylardır.

2011 yılında Van'da meydana glen depremden sonra bölgede enkazdan sağ çıkarılan vatandaşlar, uygulanan yanlış tedaviler, hemen su verilmesi sonucu kısa sürede ölüyordu. 

Dışarıdan derinin normal görünmesi , vücutta crush sendromunun olmadığı anlamına gelmemektedir. İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı, Türk Böbrek Vakfı (TBV) Danışma Meclisi ve Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen yaptığı son dakika açıklamasında, Crush sendromunun kas içinde bulunan bazı maddelerin bir anda ortaya çıkıp kana karışarak böbrek ve diğer organların zedelenmesine neden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Aydın Türkmen yaptığı son açıklamada,  "Özellikle kasların içinde bulunan miyoglobin denilen kas hücrelerinin içindeki pigmentli bir protein maddesi kasların yalnızca içinde bulunur, dolaşımda bulunmaz. Göçük altındaki ezilmeler sonucunda bu madde kastan dışarı çıkarak dolaşıma karışır ve 'tubulus' denilen böbrek içindeki küçük kanalcıklara yerleşir. Bu durum hastada 'akut tübüler nekroz'a (böbrek yetmezliği) yol açar. Hastaların ezilen kaslarında çok fazla miktarda ödem birikince damar yatakları boşalır" dedi.

;