Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Deizm nedir, Agnostisizm ne demek?

Yaşam 23 Haz 2024 0
Deizm nedir, Agnostisizm ne demek?

Agnostisizm ve Deizm nedir?

Türkiye'de bugün Agnostisizm ve deizm kelimelerinin anlamları araştırılmaya başlandı. Peki Agnostisizm nedir, ne anlama gelmektedir.? Deizm inancı ne demektir? Bu inanç türleri arasında ne gibi farklar vardır? İşte gelen son dakika bilgileri.

Agnostisizm kelime anlamı nedir, inanışın temeli nedir?

Agnostisizm ya da bir diğer adı ile bilinemezcilik. En yaygın bilinen tanımı ile ifade etmek gerekirse Allah ya da Allahsal varlıkların bilinemez veya varlığı ile birlikte yokluğunun da kanıtlanamaz olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Agnostik düşünce epistemolojik alanda yer alan bir felsefi görüş olmakla birlikte zayıf agnostisizm, güçlü agnostisizm adı altında alt türlere de ayrılmaktadır.

Bununla birlikte agnostik felsefe varsayımların özellikle Allah gibi daha yükske bir yapının varlığına ya da yokluğuna ilişkin teolojik varsayımların bilimsel olarak hiçbir zaman açıklanamayacağı görüşündedir.

Özetlemek gerekirse Agnostisizm ateistlik ile aynı şey değildir. Ateistler Allah'ın var olmadığını ya da var olamayacağını savunur.

Agnostisiztler ise var olup olmadığının bilinmediğini ve asla bilinemeyeceğini savunur.

DEİZM NEDİR?

Diğer adı ile yaradancılık adı verilen Deizm, din peygamber ya da vahiy aracı olmaksızın kişinin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Allah'ın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.

En basit tabiri ile kişi sadece Allah'a inanır. Peygamber vahiy ya da diğer olgulara inanmaz. Deist bir kişi sadece yaradana inanır. Aracılara inanmaz.

;