Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bank Of America, PPK faiz kararı beklentisini açıkladı

Ekonomi 19 Haz 2023 11:51 0
Bank Of America, PPK faiz kararı beklentisini açıkladı

BofA'dan Merkez Bankası faiz tahmini.

Bank of America Securities adlı dev finans kuruluşiundan bir son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada BofA, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 22 Haziran'da alacağı politika faizi kararına ilişkin beklentisini paylaştı. BofA yaptığı son dakika açıklamasında faizlerin yüzde 25 seviyesine yükseltilmesini beklediğini, ancak daha düşük seviyelerin de gelebileceğini bildirdi.

Zümrüt İmamoğlu'nun da aralarında olduğu BofA ekonomistlerinin yayınladığı rapora baktığımızda, beklenen seviyeden daha düşük bir faizin, faiz koridoru ya da daha fazla faiz artışı sinyaliyle desteklenebileceğini bildirdi.

Uygulanan regülasyonlar ve kontrollerin tedrici olarak kaldırılmasını bekleyen kuruluş, kontrollerin kaldırılması ve tek seferde büyük bir faiz artırımının gelmesinin daha az ihtimal olduğunu bildirdi.

Yayınlanan raporda “TCMB için iki patika mümkün. İlk patika faizleri artırmak ve regülasyonları, kontrolleri yavaşça kaldırmak. Bu senaryoda faizin yüzde 25 veya daha aşağıda belirlenmesi ve daha fazla faiz artışı sinyali verilmesi mümkün. Diğer senaryo ise mevcut finansal koşulları gevşetmeden faizi kısıtlayıcı seviyelere yükselterek başlamak. Bu senaryo ekonomide daha hızlı bir düzeltmeye izin verecek ve kredibilite ile öngörülebilirliği güçlendirecek. Bize göre ihtimaller daha çok hızlı yerine kademeli düzeltmeden yana. Faiz artırmadan ek sıkılaşma yapmak için koridor da kullanılabilir” dedi.

Merkez'in faizleri yüzde 15 ya da 18'lere çıkarması durumunda en az 2 defa daha faiz artırımı yapabileceğini bildirdi ve "TCMB aynı zamanda regülasyonları gevşetmek özel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırabilir. Buna mevduat faizlerinin mevcut seviyelerinden gevşemesiyle birlikte Döviz talep artışı eşlik edebilir. Ancak yaz turizm gelirleri para birimini destekleyecektir. Para biriminde sabitleme beklemesek de TCMB müdahalelerinin gereken süre boyunca devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Faiz kararı 22 Haziran saat 14.00'da açıklanacak.

Finans7.com | Ankara

;