Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Açık Büfeler İnceleme Altına Alınacak

Haberler 29 Eylül 2024 0
Açık Büfeler İnceleme Altına Alınacak

Açık büfeler incelenecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de her yıl 18 milyon ton gıda israfının önüne geçmek amacıyla otellerdeki gıda israfını inceleyecek yeni bir çalışma başlatıyor.

Araştırmalara göre dünyada her yıl üretilen gıdaların 3’te 1’i israf ediliyor bunun yüzde 40’ı otel ve restoranlar gibi toplu tüketim yerlerinden kaynaklanıyor. Dünyada her 9 kişiden biri açlıkla mücadele ederken, yapılan hesaplamalara göre israf edilen gıdanın üçte biri bu insanları doyurmaya yetecek düzeyde.

Türkiye’de de her yıl 18 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiği tahmin edilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) desteğini alarak Türkiye genelinde “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” projesini başlatmıştı. Bu kapsamda gıda israfı ve kaybı konusunda farkındalık çalışmaları yürütülmüş, yapılan yönetmelik değişiklikleriyle de otel, restoran ve yemekhane gibi yerlerde çöpe atılan gıda artıklarının hayvan yemine dönüşmesinin önü açılmıştı.

AÇIK BÜFENİN ETKİSİ

Ekonomim’de yer alan habere göre, Tarım Bakanlığı, gıda israfını önlemek için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini eklemeye hazırlanıyor. Bu kapsamda sürdürülebilir gıda sistemi için “her şey dahil konseptinde, butik otellerde tabaktan geri dönen miktar nedir? Açık büfe servis sisteminin gıda israfına etkisi nedir?” araştırılacak.

Menü planlama, stok yönetimi, hatalı pişirme yöntemleri, miktarın ayarlanamaması, gıda ürünlerinin dekorasyon malzemesi olarak kullanılması, tüketicilerin gerçek ihtiyacını gözetmeyen boyutta tabak kullanımı gibi nedenler masaya yatırılacak. Mutfak şeflerinin yaklaşımları, mutfak personelinin gıda israfına yönelik bilgi düzeyleri incelenecek. Hazırlanacak rapora göre de paydaşlarla birlikte yol haritası belirlenecek.

;