Bazı borçların yapılandırılması ile ilgili başvuru ve ilk taksit tarihinin ertelendiğine ilişkin karar geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. KYK borç yapılandırmasının da içinde bulunduğu vergi borcu yapılandırma başvurularının son tarihine sayılı günler kaldı. KYK borcunu ödeyemeyen vatandaşlar KYK borç yapılandırma son başvuru tarihini araştırmaya başladı. İşte tüm detaylar...
KYK borçlarını da kapsayan vergi borçlarının yapılandırılma başvuruları Haziran ayında alınmaya başlanmıştı. 2021 KYK borç yapılandırma başvurusu son gün daha önce Ağustos ayı olarak belirlenmişti fakat yoğun talep nedeniyle Eylül ayına uzatıldı. Böylelikle KYK borç yapılandırma başvurusu son gün 31 Eylül 2021 olarak güncellendi. Online başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.ivd.gib.gov.tr sitesinden alınacak.
2021 KYK Borç Yapılandırma Son Gün Ne Zaman?
Vergi, sosyal güvenlik primi, trafik cezası, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredileri, köprü otoyol kaçak geçiş cezası gibi 30 Nisan 2021 tarihinde vadesi dolduğu halde ödenmeyen kamuya olan borçlar için tanınan başvuru süresi 30 Eylül 2021 günü sona erecek.
Kanunda 31 Ağustos 2021 olarak belirlenen başvuru süresi ile ilk taksit ödeme süreleri, Cumhurbaşkanı kararı ile bir ay uzatılmıştı. Yeni bir uzatma olmayacağı için başvuruların iki hafta içinde yapılması gerekiyor.
KYK borçları bu süreçte yapılandırma kapsamında olacak. Yapılandırmadan faydalananlar ödemelerini 6, 9, 12, 18 aylık taksitler şeklinde ödeyebilecekler. Yapılandırma için belirlenen 31 Ağustos 2021 tarihi Cumhurbaşkanlığı kararı ile 30 Eylül 2021'e kadar uzatılmıştı. KYK borç yapılandırma ilk taksit ödemeleri de eylül sonuna kadar yapılacak.
KYK Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasından ya da e-Devlet üzerinden vergi borcu yapılandırma başvurusu yapılabiliyor.
Öncelikle Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi'ne giriş yapmalısınız.
Bu ekranda e-Devlet ile giriş seçeneği bulunmaktadır. Buna tıklayın ve e-Devlet bilgilerinizle giriş yapın. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde talimatlarla ilerleyerek birkaç adımda taksitlendirme işlemine başvuruda bulunabilirsiniz.
KYK BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURU SAYFASI
Vergi Borcu Yapılandırma Ödemesi Nasıl Yapılacak?
Yapılandırmadan faydalanacaklar, ödemelerini 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler halinde ödeyebilecekler.
Kanuna göre, düzenlemenin uygulanmasında kullanılacak Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği 31 Aralık 2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren aylık yüzde 0,35 oranını ifade edecek.
KYK Borç Yapılandırmada İlk Taksit Ne Zaman?
Kanunda ilk taksit ödeme süresi vergi dairelerine olan borçlarda Eylül, SGK'ya olan borçlarda ise ekim ayı olarak belirlenmişti. Cumhurbaşkanı kararı ile ilk ödeme tarihleri vergi dairelerine olan borçlarda ekim ayına, SGK'ya olan borçlarda ise kasım ayına ötelendi.
Ancak, kanunda vergide kasım ayı, prim borçlarında Aralık ayı olarak belirlenen ikinci taksit ödeme süreleri değişmedi. Yapılandırma başvurusunda bulunanların haklarını kaybetmemeleri için ilk iki taksitin süresinde ödemesi gerekiyor. İlk iki taksit süresinde ödense bile bir takvim yılında ikiden fazla taksitin aksatılması halinde de yapılandırma bozulacak.
Borç Yapılandırmada Peşin Ödemeye İndirim
Borçlar yapılandırılırken gecikme faizi ve gecikme cezası yerine yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) baz alınarak güncelleme yapılacak. Anapara borcun tamamı ile güncellenen tutarın yüzde 10'unun ilk taksit süresi içinde ödenmesi halinde güncellenen tutarın yüzde 90'ı silinecek. Borcun iki taksitte ödenmesi halinde ise güncellenen tutarın yüzde 50'si silinecek.
İsteyen borcunu 3 yıla kadar taksitle ödeyebilecek. Taksitli ödemeyi seçenler ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeme yapabilecek. Taksitli ödemede yıllık yüzde 9 faiz uygulanacak.