Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte milyonlarca kişi emeklilik yolu görünürken küçük esnafları sevindiren haber geldi.
14 Mayıs Genel Seçimlerine doğru adım adım yaklaşılırken Kayseri mitinginde halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, küçük esnafın prim ödeme gün sayısı SGK'lılarla eşitlendiğini duyurdu.
Kayseri mitinginde önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 milyon küçük esnafa erken emeklilik müjdesi verdi. Yapılan açıklamaya göre, 9.000 olan esnaf prim ödeme gün sayısı SGK'lılarla eşitlenecek. Bağ-Kur prim ödeme gün sayısı düştü mü, ne kadar oldu, eşitlendi mi?
ESNAF PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜYOR! 2023 BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI DÜŞTÜ MÜ, KAÇ OLDU?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada küçük esnaflara yönelik müjde verdi.
SGK'LILARLA EŞİTLENECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SGK'lılarla eşitleyerek 7200 güne indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnaf faydalanacak."
KÜÇÜK ESNAF NE KADAR PRİM ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜYDÜ?
Türkiye'de Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyordu.
Esnaf, SGK'lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesinden emekli olmak istiyordu.
Daha önce bu konuda bir düzenleme yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün esnafa uzun zamandan beri duymak istediği müjdeyi açıkladı.
1 milyon esnafın önünde daha kısa zamanda emekli olmanın yolu açılmış oldu.
7200 PRİM GÜNÜNE DÜŞECEK
Yapılacak düzenlemeyle birlikte çiftçilerin emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Çiftçiler bu sayede 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecek.
5 yıl daha erken emeklilik imkanı doğacak. Prim uçurumunu kapatacak yasal düzenlemeyle birlikte emekliler arasında gelir aylık bağlanma süresinde eşitlik sağlanacak.
SGK'lı çalışanlar Bağ-Kur'lu çalışan arasında 1800 gün 5 yıllık süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek. Prim düzenlemesiyle birlikte erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün hale gelecek.
GİRİŞ TARİHİNE GÖRE DEĞİŞECEK
2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi.
Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.
Normal koşullarda SGK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş, sigorta tescil tarihi esas alınırken, Bağ-Kur da fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor.
Emeklilik şartları ve hak kazanma koşulları standart hale gelecek. Yapılacak düzenlemeyle birlikte farklı mesleklerde çalışanlar arasında eşitleme sağlanmış olacak SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişecek. Prim ve yıl şartını tamamlayan EYT'liler emekli aylıklarına kavuşurken, çalışmaya devam edenler ikinci maaşın yanı sıra prim avantajı elde ediyor.
EV İŞLERİ YAPAN DA YARARLANACAK
"Ev işlerinde çalışanlar için de 5 puanlık indirimden yararlanılabilecek mi?" İndirimden, ihale konusu iş üstlenen işyerleri hariç olmak üzere, özel sektör işverenlerine ait işyerlerinde çalışan sigortalılar ile 5510 sayılı Kanun'un ek 9'uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında ev hizmetlerinde 10 gün ve üzeri çalışan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecek.
SÜRE SINIRI YOK
"5 puanlık indirim işverene nasıl yansıyacak?" Sosyal güvenlik destek primi, brüt asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında değişen brüt kazanç üzerinden alınıyor. 5 puanlık prim indirimi de bu alt ve üst sınır içinde yer alan kazanca uygulanacak.
Mevcut asgari ücrete göre indirilecek aylık prim tutarı 500,40 TL ile 3.753 lira arasında olacak. Destek priminde 5 puanlık indirim aynı işyerinde çalışıldığı müddetçe devam edecek.