Konuta devlet müdahalesi geld evler düşmeye başladı.
Konutta devlet sahaya indi. Yapılan son açıklamalar, atılan son hamleler , konut piyasasında olumlu karşılık getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmada , konutta kayıt dışılığı önleme işlemi başladı. Ekipler dikkatli şekilde çalışmaya başladı ve gayrimenkul sektöründe fiyatların neden arttığını incelemeye başladı.
Bu kapsamda suni şekilde ifyatları arttıran, pazarın bozulmasına neden olan, enflasyona sebebiyet veren kişiler ve firmalar tespit edilmeye başlandı.
Konu ile ilgili Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Parto bugün kaleme aldığı yazısında gayrimenkulde başlatılan denetlemenin devam ettiğini, bunun ıolumlu sonuçlarının olacağını söyleyerek, 'İlan-satış-tapu üçgeninde belirli bir tutarlılık olup olmadığına yönelik kontrol mekanizması oluşturulmuştu. Gelen bilgiler, bu konuda görev alan devlet kurumlarının süreci hızlandırdığını ve sahaya da indiğini gösteriyor. Şüphesiz bu tür düzenlemeler gayrimenkullerin doğru fiyatlanmasında ve devletin yapılacak satış işlemleri temelli elde edeceği gelirlerin eksiksiz beyan alınması ve tahsil edilmesi yönünde önemli fayda sağlayacak. En önemlisi, toplumumuzda maalesef eksik olan gayrimenkullere dayalı harç, vergi verme isteksizliğini ortadan kaldırılmasına vesile olması bakımından, bu tür mekanizmalar önemli hale geliyor.' dedi.
TAPU HARCI
İsmail Özcan yaptığı açıklamada, 'Ben tapu harcının satış fiyatına bağlı olmaksızın gayrimenkul tipine ve büyüklüğüne, bölgesine, konumuna bağlı olarak sabit bir bedel olması taraftarıyım. Eğer böyle olursa, kaça satılırsa satılsın ilgili gayrimenkul için satıcı ve alıcı taraflar daha az harç ödemek için eksik beyan etmek zorunda kalmayacaklar. Mecbur belli bir tutarı ödeyecekleri için satışı tam gösterecekler. Süreç daha resmi kanallardan ve bankalar üzerinden yürüyeceği için devlet gelir vergisi, KDV'den ek gelir de sağlayacak' dedi. Resmi emlak müşavirliği komisyonunun yüzde 4 ile sınırlı olduğunu da hatırlatan Özcan, 'Tapu harcı da yüzde 4. İkisi karşılaştırılınca tapu harcı ciddi yüksek. Eğer hala tapu harcı oranlı olarak alınacaksa, bu yüzde 2'yi geçmemeli. Hatta görece gelir düzeyi düşük bölgelerde yüzde 1'i geçmemeli. Böyle olursa eksik beyan sorunu ortadan kalkar' dedi.
KONUT SAYISI ARTTIRILMALI
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, devlet tarafından TOKİ eli ile yeniden başlatılan sosyal konut projesinde sayının arttırılması gerektiğini, bu şekilde kalıcı bir fiyat düşüşü olabileceğini söyledi. Girdi fiyatlarının düşürülmesi ve sosyal konut projeleri ile fiyatların ciddi şekilde düşebileceği aktarılıyor.
TOKİ sosyal konut projesi başvurusu Eylül'de başlayacak. Başvuru başlayınca haberdar olmak , kadın erkek diğer vatandaşlarla bilgi alış verişi için Facebook grubumuza TIKLA KATIL
Finans7.com | Ankara