Konut Kredisi Faizlerinde Düşüş: Ev Almak İsteyenlere Yeni Fırsatlar Sunuluyor

Yüksek kredi faiz oranları ve krediye erişim zorlukları, bankalardan kredi kullanarak ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Bu durum kiralık konutlara olan talebi artırarak kira fiyatlarının hızla yükselmesine sebep olurken, ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları da arttırıyor.

Faiz İndirimi Konut Kredisinde Hareketliliği Artırdı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yaklaşık 1,5 ay önce, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel ve konut kredilerine uygulanan ek risk ağırlığını kaldırarak faiz yükünün azaltılmasına olanak sağladı. Bu adım sonrası, kamu bankası Ziraat Bankası'nın "ilk evim" kampanyasında faiz oranlarını 5-10 yıl vadeli krediler için %3,09'dan %2,79'a çekmesiyle birlikte özel ve yabancı bankalar da faiz indirimi yarışına katıldı. Sektörde %5,5'i aşan konut kredisi faiz oranları, bazı özel bankalarda %2,89 ve yabancı bankalarda %2,84 seviyesine kadar düştü.

Konut sektörü, faiz indirimini bekliyor Konut sektörü, faiz indirimini bekliyor

Faiz Oranları ve Aylık Taksitler Ne Kadar Azaldı?

Yapılan bu düzenlemelerle, dört bankada konut kredisi faiz oranları %3'ün altına düşerken, genel olarak sektör genelinde faiz oranları %2,79 ile %6,99 arasında değişkenlik gösteriyor. BDDK düzenlemesi öncesinde, %4,5 oranında faizle çekilen 1 milyon TL'lik konut kredisinde aylık taksit ödemesi 45,3 bin TL iken, faiz oranının %2,84'e indirilmesiyle bu rakam 29 bin 421 TL'ye kadar geriledi. Bu da aylık taksitlerde yaklaşık 16 bin TL'lik bir düşüş anlamına geliyor. Yıllık maliyet oranı %70'den %40 seviyesine inerek toplam geri ödemelerde büyük bir indirim sağladı.

Konut Kredisi Talebi Hızla Artıyor

Faiz oranlarındaki düşüşle beraber, konut almak isteyenler banka şubelerine yönelmeye başladı. Bir bankacının verdiği bilgiye göre, kamu bankasının faiz indirimi sonrası konut kredisi taleplerinde hızlı bir artış yaşanıyor. BDDK verilerine göre, 20 Eylül haftasında 462,7 milyar TL olan konut kredileri, 1 Kasım haftasında 481,5 milyar TL'ye çıkarak, altı hafta içinde 18,8 milyar TL'lik bir artış gösterdi. Önceki altı haftalık dönemde ise konut kredilerindeki artış yalnızca 8,9 milyar TL olarak kaydedilmişti. Bu veriler, yeni düzenlemenin konut kredisi talebini ikiye katladığını ortaya koyuyor.

İpotekli Satışların Oranı Azaldı

Faiz oranlarının yüksekliği ve krediye erişimde yaşanan zorluklar, konut satışlarına yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ipotekli konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı 2013 yılında %40 iken, bu oran 2023 yılında %11,2'ye düştü. İpotekli konut satışlarındaki düşüş, nakit ve senetli satışların önemini artırarak, firma bünyesinde yapılan kampanyaların da etkisiyle %90 seviyesine ulaştı.

Konut Kredisinde Kamu Bankaları Önde

Konut kredisi talebini en fazla karşılayan bankalar kamu bankaları oldu. 255,61 milyar TL'lik kredi talebi kamu bankaları tarafından sağlanırken, 88,4 milyar TL yabancı bankalar ve 134,6 milyar TL özel yerli bankalar tarafından karşılandı. Bu gelişmelerle birlikte, ev sahibi olmak isteyenler için konut kredisi faiz indirimlerinin daha erişilebilir hale gelmesi bekleniyor.

BDDK'nın son düzenlemesi, ev sahibi olmayı kolaylaştıracak yeni fırsatlar sunarken, konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün devam edip etmeyeceği, sektörde merakla izleniyor.