Yargıtay'dan banka ile kirasını gönderen kiracıya kötü haber.

Yargıtay'dan son dakika haberi geldi. Gelen haberde emsal bir karara imza atıldığına yer verildi. Yaşanan olayuda L.M. adlı bir kiracı, her ay düzenli şekilde kirasını bankaya yatırmaya başladı. Dört ay sonra ev sahibi, kiranın eksik yatırıldığını söyleyerek kiracısı hakkında icra takibi başlattı.

Kirasını ödemesine rağmen ev sahibinin icraya verdiği kiracı takibe itiraz etti.Bunun üzerine ev sahibi Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kapısını çaldı ve takibin durdurulmasına itiraz etti. Davacı mülk sahibi davalının ev kirasını 4 ay boyunca eksik gönderdiğini söyledi ve kiracının kirayı tam olarak ödemesi gerektiğini bildirdi.

Davalı kiracı ise davacının iddia ettiği eksik ödeme hususunun tamamen kendi kusuru olduğunu ve banka hesabına her ay 450 lira ödeme yapıldığını bildirdi. Havale ücreti olan 31.50 TL'lik ücretin kesildiği ve bunun kendisinin değil ev sahibinin sorumluluğu olduğunu söyledi. Kiracı kira sözleşmesi uyarınca kira bedelleri elden peşin olarak ödenecekken davacının istemi ile banka havalesi yoluyla ödenirken oluşacak kesintinin de tarafından ödenmesi gerektiğini söyledi ve davanın reddini istedi.

Mahkeme ise bankadan kaynaklanan masrafların kirada eksiğe neden olduğunu bildirdi. Mahkeme kiracı aleyhine karar verdi. Bunun üzerine davacı davayı temyiz ederek mahkemeye başvurdu. Yargıtay'a giden davada sonuç değişti ve bu sefer sevinen ev sahibi oldu.

Yargıtay verdiği kararda, "Kira bedelini ödeme borcu borçlu tarafından alacaklı kiraya verene götürülmesi gereken borçlardan olup, paranın kiraya verene ulaştırılması kiracıya ait bir külfettir. Banka hesabına havale ile yapılan kira ödemelerinde, havale ücreti kiracıya aittir ve havale ücreti kiraya verenden tahsil edilerek ödeme yapılırsa kiracı eksik ödeme yapmış olur" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu kararda gönderim tutarının kira bedelinin üzerinden mahsup yolu ile gönderim masrafının alınması halinde kira bedeli tutarının eksik ödenmesi gerçekleşmiş olacağından temerrüt ihtarı sonrasında bir ödeme söz konusu olduğunda eksik ödeme olacağından temerrüt nedeniyle tahliyeye sebebiyet oluşturacağını bildirdi.

Yargıtay kararında havale masraflarının kiracıya ait olduğunun altı çizildi ve "Açıklanan şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme olarak kabul edilemez. Bu nedenle mahkemece, takibe konu eksik ödenen kira bedelleri üzerinden itirazın iptali ile kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekir. Mahkeme kararının bozulmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir" denildi.

NE DEMEK OLUYOR?

Bu karara göre kira gönderilirken oluşan masrafları kiracı verecek. Masrafların düşülerek kiranın gönderilmesi durumunda kiracı eksik kira göndermiş sayılacak ve evden çıkarılabilecek. Bu duruma dikkat edilmesi gerekiyor.

Finans7.com | Ankara