e Devlet'ten ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

e Devlet üzerinden isim soy isim değişiklikleri devam ediyor. Adı ve soyadını değiştirmek isteyen vatandaşlar, e devlet kapısı Nüfus İşleri'nden başvurusunu yaparak bu talepte bulunabilirler. 2525 sayılı kanun kapsamında yapılacak değişiklikle ilgili en merak edilen konu, herkesin adını değiştirip değiştiremeyeceği konusu oldu.

HERKES ADINI DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?

Hayır. Bu düzenleme kapsamında adında ya da soyadında umumi edeplere uygun olmayan, komik isim ve soy isimlerin değiştirilmesine imkan sağlanıyor. İsteyen herkes adını değiştirmek için başvuru yapamıyor.

Örnek vermek gerekirse;

Yasmin

Memet

Melhat

Çığdem

Sadet

Alı/

Nıhal

Ulku

Bılal

Kazim

Bu kapsamda isim ve soy isimlerin komik , gülünç olması, toplumda kişinin sorunlar yaşamasına neden olması durumunda da değiştirilebilecek. Bunlardan bazıları şu şekilde:

Yalak

Kalas

Sıçan

Deli

Koyun

Top

Boynuz

Ördek

ÇİFT İSİMLER DÜZELTİLEBİLİR

Bunun yanı sıra Ayşe Gül şeklinde yanlışlıkla ayrı yazılan isimler de birleştirilebilecek. Mehmetşah ismi de Mehmet Şah şeklinde ayrı değiştirilebilir.

EN ÇOK DEĞİŞENLER

946 Yunis-Yunus şeklinde değiştirildi.

588 Ümüt-Ümit şeklinde değiştirildi.

770 Memet-Mehmet şeklinde değiştirildi.

340 Abubekir-Ebubekir şeklinde değiştirildi.

298 Ferat-Ferhat şeklinde değiştirildi.

218 Çoşkun-Coşkun şeklinde değiştirildi.

Kadınlarda;

971 Sümeyya-Sümeyye şeklinde değiştirildi.

276 Keziban-Kezban şeklinde değiştirildi.

592 Firdes-Firdevs şeklinde değiştirildi.

441 Sadet- Saadet şeklinde değiştirildi.

EN ÇOK DEĞİŞTİRİLEN SOY İSİMLER

6 bin 550 Top,

3 bin 531 Koyun,

2 bin 432 Satılmış,

2 bin 115 Çoşkun,

2 bin 17 Çakal,

1830 Deli,

1729 Uğuz,

1707 İşik,

1695 Çıplak,

1442 Kör

E DEVLET'TEN BAŞVURU NASIL YAPILACAK*

e Devlet kapısı üzerinde isim soy isim değişikliği ile ilgili yayımlanan duyuruda, "Bu hizmet, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun Geçici 11. maddesi uyarınca, 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3. maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadlarının il veya ilçe idare kurulu tarafından verilecek kararla değiştirilmesine yönelik başvuruyu kapsamaktadır. Yukarıda belirtilen gerekçeler dışında kalan ad ve soyadı değişikliği talepleri için mahkeme kararı alınması gerekmektedir." denildi.

E devlet kapısı üzerinden başvurular aşağıdaki linkten alınmaktadır.

https://www.turkiye.gov.tr/nvi-il-ilce-idare-kurulu-karari-ile-ad-veya-soyadi-duzeltilmesine-iliskin-basvurularin-alinmasi

Linke tıklayın ve açılan sayfada KİMLİĞİMİ ŞİMDİ DOĞRULA yazan kısımdan giriş yapın.

Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranda sağ üst köşede bulunan YENİ BAŞVURU kısmına tıklayarak başvuru adımlarına gidin ve müracaatınızı yapın.