Yüksek POS komisyonu esnafı İBAN'a, İBAN ise cezaya götürdü
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Yüksek POS komisyonu esnafı İBAN'a, İBAN ise cezaya götürdü

Bankaların fahiş POS ücretleri esnafları İBAN'a, İBAN ise esnafları cezaya götürdü. Bankalara düzenleme gelmesi şart.

İş Dünyası 1 Mayıs 2024 0
Yüksek POS komisyonu esnafı İBAN'a, İBAN ise cezaya götürdü

Bankaların POS ücretleri esnafı İBAN'a mahkum etti: O da cezaya götürdü.

Bankaların Pos cihazı kulllananlarda naldığı yüzde 0.49 ile 0.79 arası faizlerin yüzde 3.5 seviyesine çıkması, esnafın tepkilerine neden oluyor.

Zaten sattığı bir üründen yüzde 10 civarında bir kar elde eden esnaflar, elde ettiği karın yarısına yakınını bankaya POS Komisyonu adı altında veriyor. Bu durum da esnafları son dönemlerde İBAN'a ödeme yöntemine geçmişti.

Bu şekidle ödeme almanın sadece POS komisyonu avantajı değil KDV'den ve gelir vergisinden muaf olma gibi yasa dışı avantajları da vardı.

İBAN'a ödeme alan esnaflar, bunu hesabına gelen normal para olarak göstererek fiş kesmiyor ve hem KDV vermiyor hem de ekstra başka vergiler vermiyor.

Bu durum maliyenin dikkatine takıldı ve maliye, iban ile ödeme alan esnafları inceleme altına aldı. Yapılan inceleme sonrası cezalar kesilmeye başlandı ve İBAN ile ödeme alan esnaflara 3400 TL'lik para cezasının uygulanacağı bildirildi.

ESNAF: MECBUR KALDIK

Birçok esnaf, düşük kar marjına sattığı ürünler için bir de bankalara pos kullanım ücreti verince tabiri caizse çok bir şey kazanamıyordu. Bu konuda açıklama yapan esnaflar bankalaırn POS kullanım ücretlerine de düzenleme gelmesi gerektiğini söylüyor.

Küçük esnaf, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Biz isteyerek IBAN’a geçmedik. POS cihazı faizleri yükselince mecbur kaldık. Ancak bir kesim bu yöntemi kötü niyetli şekilde kullandı. Aldıkları ödeme karşılığında fiş/fatura kesmediler. Bakanlık şimdi geriye dönük vergileri isteyecek. Her ihtimale karşı iyi niyetli esnaf da IBAN ile ödeme almıyor artık. Ancak en büyük derdimiz POS komisyonları” dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç