Vergiler neden düşürülmeli?
Yüksek enflasyon en çok dar gelirlileri ve sabit gelirlileri , küçük işletmeleri vurdu. Konu ile ilgili bir açıklama yapan TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, vergi oranlarında indirime gidilerek bu keismlerdeki vatandaşların desteklenmesi gerektiğini, yapılacak bu desteklemelerin ekonomiye önemli katkılarının olacağını söyledi.
DEVLETİN VERGİ GELİRİ 2 KAT ARTTI
Enflasyon artışı ile birlikte artan fiyatlara paralel olarak devletin vergi gelirinde de ciddi bir artış oldu. Geçen aylarda mecliste açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, devletin vergi gelirlerinin yüzde 100 oranında artış gösterdiğini söylemişti. Kartaloğlu yaptığı açıklamada enflasyondan zarar gören vatandaşların yaralarının satılması ve sosyal yardımlaşma dayanışma politikası olmanın yanı sıra verilecek desteklerle üretimin teşvik edilmesi, vergi indirimlerinin geniş toplum kesimleri ile buluşturulması gerektiğini söyledi.
OYSA YAPILMASI GEREKEN...
Vergi oranlarının arttırılmasının ekonomi üzerinde daha yıkıcı bir durum sergileyeceğini söyleyen Kartaloğlu, "Oysa yapılması gereken ekonomik krizleri toplumun üzerine vergi yükünün ağırlığını hissettirmeden aşabilmektir. Yaşanan kriz üretim artışı ile çözüme kavuşturulabilir. Üretimin artması istihdam ve girdi maliyetlerinin azaltılmasına bağlı olduğuna göre, girdi maliyetlerinin en önemlisi olan vergilerin düşürülmesi ilk adım olmalıdır. Daha sonrasında da tüketimin üretime ayak uydurabilmesi için tüketim vergilerinin de minimuma indirilmesi gerekir. Bu sayede üretim, istihdam, tüketim dengesi kurulduğunda enflasyondan daha da tehlikelisi stagflasyona gidilen süreç engellenebilecektir." ifadelerini kullandı.
KAYIT DIŞI EKONOMİ VE YABANCI YATIRIMCI
Vergilerin düşük olmasının diğer faydasının da dünyadan yatırımcı çekebilme, kayıt dışı ekonominin daha da azalması , ekonominin kayıt altına alınmasını , vergi hasılatlarının bu etmenlerle yükseleceğini söyleyen Kartaloğlu, "OECD tarafından yayınlanan Vergi Politikası Reformları 2022, tüm OECD üyeleri ve diğer ülkelerinde vergi reformlarının önemli bir politika aracı haline geldiğini gösterdi. Vergi reformlarının, özellikle emek üzerindeki vergilerdeki indirimler ve kurumlar vergisi teşviklerine yoğunlaşarak, ülkelerin büyümeyi teşvik etmek ve pandemiden ekonomik toparlanmaya geçişi sağlamak için kullandıkları kilit politika araçları arasında yer aldığını tespit ediyor." dedi.
Bu nedenlerden dolayı birçok vergi kaleminin yeniden hesaplanması gerekmektedir.
Finans7.com | Ankara
Kaynak: https://www.dunya.com/ekonomi/vergi-oranlarinin-dusurulmesi-ekonomiye-ivme-kazandirir-haberi-670050