Mardin'de düzenlenen Anadolu buluşmalarının ikincisi, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği tarafından düzenlendi.
Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) tarafından düzenlenen etkinliğe TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez katıldı. Bu iki ismin yanı sıra iş insanları ve bölgeden birçok kesimden kişi katıldı.
Etkinlikte kürsüye geçerek açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Turan, 'Hepimizin bildiği gibi ekonomimizde son dönemde önemli refah kaybı ve enflasyon artışı ile yüz yüzeyiz' dedi ve açıklamasında 'Enflasyonun yüksek olduğu bir ekonomi hiçbir paydaşa; ne hane halkına, ne reel kesime, ne de finans sektörüne fayda sağlar' ifadelerine yer verildi.
EKONOMİYİ BURADAN ÇIKARMALIYIZ
Ekonomide atılması gereken adımlara değinen Turan, 'Enflasyon-kur-faiz sarmalından ekonomimizi çıkarmalıyız. Enerjimizi global ekonomide değişen sistemi anlamaya ve bu sisteme nasıl uyum sağlayacağımıza harcamalıyız' dedi ve TCMB'nin faiz politikasını eleştirdi.
Faiz politikası ile birlikte politika faizi ve bankaların faizi arasındaki bağın koptuğnu söyleyen Turan, 'Bırakınız uzun vadeli plan yapmayı, kısa vadeyi tahmin etmekte bile zorlanıyoruz. Bu koşullar yatırım yapma imkanını da sınırlamakta" ifadelerini kullandı.
BANKALAR NEDEN KREDİ VERMİYOR?
Bankaların son dönemlerdeki kredi politikasına değinen Turan, 'Merkez Bankası faizi ile tüm faizler arasında bağlantı kopmuş, sık değişen regülasyonun yarattığı belirsizlik içinde bugün bankalar kredi vermekte zorlanır hale gelmiştir. Sorunu; bir sonuç olan kredilerde değil, soruna sebep olan yüksek enflasyonda aramalıyız. Konu kredi, faiz ya da kur değil aslında tam da yüksek enflasyondur. Enflasyonla doğru yöntemlerle mücadele etmediğimizde, süreç bizi hedeflerimize yaklaştırmadığında, bu süreci aşırı yoğun regülasyonlarla yürütmeye çalışıp finans sektörünü zorluyoruz. Tam da bu sebepten, bugün faizi düşürseniz dahi krediye erişim son derece zor hale gelmiştir. Unutmayalım ki bir ekonomide reel kesimin sağlıklı işlemesi ne kadar önemli ise, o reel kesimi fonlayan bankacılık sektörünün de sağlıklı işlemesi olmazsa olmazdır.' dedi.
ÖNCELİKLİ SORUN ENFLASYON
Türkiye'de öncelikli olarak aşılması gerekenin yüksek enflasyon olduğunu söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, 'Yüksek büyümenin toplumsal refah yaratması beklenirken, gelir
dağılımında yaşanan adaletsizlik ülkemizin öncelikli sorununun enflasyon olduğunu gösteriyor' ifadelerini kullandı.
YOKSULLAŞTIRAN BÜYÜME
Yüksek enflasyona ddeğinen Sönmez, 'Sadece ekonomik değil toplumsal ve sosyal sorunlara da neden olan enflasyon, toplumun refah düzeyini aşağı çekerken, üretim çarklarında ciddi bir ivme kaybına yol açıyor' dedi.
DÜNYADAN AYRIŞIYORUZ
Türkiye'nin son dönem ekonomi planları ile dünyadan ayrıştığını söyleyerek sözlerini sürdüren Sönmez, 'Dünya, enflasyon ile ekonomi bilimi çerçevesinde mücadele ederken, ülkemiz maalesef uyguladığı yöntemler ile ciddi olarak ayrışıyor. Karar vericilerin artık daha aktif, akılcı, yaratıcı ve bilimsel politikalar üretmeleri kaçınılmaz görünüyor.' ifadelerini kullandı.
Finans7.com | Ankara