Türkiye'nin 600 bin konuta ihtiyacı var. Talep Dalgası!
Yapılan kamu atamaları, düğünler ve öğrenci yerleştirmeleri Türkiye genelinde konut talebini artırıyor! İşte haberin detayları...
Konutlar için talep dalgası geliyor.
Türkiye'de barınma ihtiyacı her geçen gün artmaya devam ediyor. Yaz mevsimiyle birlikte evliliklerin artması, yapılan kamu atamaları, ve öğrencilerin üniversite kazanması barınma ihtiyacı artıran etkenler arasında bulunuyor.
Bu etkenler emlak piyasasında 600 bin ile 1 milyon konutun talep edildiğini gösteriyor. Bu etkenler emlak piyasasını hareketlendirecek.
Kiralık evlerde kaldırılan yüzde 25 zam sınırıyla birlikte, ev fiyatları pahalanmış ve kiralık ev bulmayı zorlaştırmıştı.
600 Bin ev talebi olabilir!
TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 565 bin 435 evlilik, 171 bin 881 boşanma, 35 bin yabancının konut talebi oldu. Geçen yıl üniversitelere ise 1.8 milyon kişi kayıt yaptırdı. Uzmanların açıklamalarına göre, üniversitelilerin dörtte birinin şehir değiştirmesi ortalama 450 bin konutun talep edildiğini gösteriyor.
Bunun yanında yeni evlilikler ve kamuda atamalar yaklaşık olarak 600 bin eve ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Ev bulmak zorlaşacak, fiyatları yüzde 30 artabilir!
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, şunları söyledi: "Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla kayıt için şehir değiştirecek olan öğrenciler, kamu tarafındaki atamalar, düğünler kiralık tarafında bir talep dalgası oluşturuyor.
O nedenle kiralık piyasasında hareketli bir dönem bizi bekliyor. Ne yazık ki kiralıkların artacağı, kiralık bulmanın da zorlu olduğu bir döneme giriliyor" dedi. Yeni talep dalgasının fiyatlara yukarı taşıyacağına işaret eden Akdoğan, "Bu dönemde satılık konut fiyatları daha stabil olabilir. Ancak kiralar yukarı doğru gider, mevcut kiraların üzerine. Talep dalgasının kiraları yüzde 20 - 30 artırma imkanı var."
Ağustos Ortasında Piyasa Hareketlenir
Keller Williams Ekol (KW Ekol) Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kiralık piyasası 15 Ağustos'la birlikte canlanır, satılıklar da buna eşlik eder. Gerek atamalar, gerekse üniversitelere kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ev aramaya başlaması ve düğünlerle birlikte talep artar. Evler ve yurtlarında kalanların dışında üniversite öğrencilerinin 3'te 1'i şehir değiştirecek olsa, 500- 600 bin yeni talep demek. Talep artacağı için kiralık piyasasında fiyatlarda yaklaşık yüzde 10 artış gösterir. Öğrenciler, evlenenler ve atamaların getireceği yeni talep sadece kiralık piyasasını değil, satılık piyasasını da canlandırır. Hem satılık, hem kiralık ihtiyacı bu dönemde daha çok artar."
Stok düşük, Talep Çok!
Vartur Emlak Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı, özellikle büyük şehirlerde kiralık talebinin ağustos ve eylül aylarından itibaren artış göstermesinin beklendiğini söyledi. Varlı, şöyle devam etti: "Şu anda bile kiralık talebi çok yüksek, ilan sitelerine bakacak olursanız 600 bin satılık, 150 bin kiralık ilanı var.
Kiralık daha çok tutuluyor ve stoku düşük. Satılık konut tarafında ise alıcılar, mevduattan vazgeçip ev almadığı ya da kredi alamadığı için satılamıyor. Bu oluşacak yeni taleple birlikte kira fiyatları artmaya devam eder. Üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerin dörtte biri şehir değiştirecek olsa, bu ortalama 450 bin talep demek."
Kullanıcı Sözleşmesi