Türkiye'de çalışma başladı: Hem kamu hem özelde çalışma sistemi değişiyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Türkiye'de çalışma başladı: Hem kamu hem özelde çalışma sistemi değişiyor

Hem kamuda hem özel sektörde çalışma sistemi köklü şekilde değişecek. Peki yeni sistem nasıl olacak? İşte gelen son dakika açıklaması.

Çalışma Hayatı 9 Mayıs 2024 2
Türkiye'de çalışma başladı: Hem kamu hem özelde çalışma sistemi değişiyor

Türkiye'de de çalışma başladı: Kamu ve özel sektörde çalışma sistemi değişiyor. İşte gelen son dakika bilgileri ve gelişmeler.

Pandemi ile birlikte çalışma hayatında birçok değişiklik yapılmak zorunda kalındı. Biğrçok sektörde çalışanlar artık ofise gitmek yerine evlerinden çalışmaya başladı. Buy durum bazı sektörlerde pandemiden sonra da devam ederken şimdi de çalışma şeklinin kökten değişeceği ve uzaktan çalışmanın daha ad yaygınlaşacağı bildirildi.

Yapay zeka ile birlikte çalışma hayatında daha fazla değişiklik olacağını söyleyen Fütürist ve Seri Girişimci Alphan Manas, Yaşar Üniversitesi'nde katıldığı etkinlikte konu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

MAVİ YAKALI KALMAYACAK

Çok büyük bir işsizliğe doğru gidildiğini söyleyen, 20240 yılında dünyadakiş baz işsizliğin yüzde 20 seviyesine kadar yükseleceğini, bunun Türkiye'de yüzde 30 olacağını söyleyen Manas, Mavi yakalı diye bir şeyin kalmayacağını söyledi ve "Yapay zekâyla birlikte ‘metal yaka’ kavramı hayatımıza girecek" dedi.

İŞ MODELLERİNDE FARKLILAŞMA OLACAK

Manas sözlerinin devamında iş modellerinde yapay zeka ile birlikte yaşanacak değişimleri şu şekilde paylaştı:

"Oracle ve Future Workplace, 2019’da 10 ülkede 8 bin 370 çalışan, yönetici ve insan kaynakları lideri üzerinde yapay zekâ üzerine bir araştırma yaptı. Buna göre; çalışanların yüzde 64’ü yapay zekâya yöneticilerinden daha fazla güveniyor. Çalışanların yüzde 82’si Bot’ların işleri yöneticilerinden daha iyi yapabileceğini düşünüyor. Teknoloji, uzaktan çalışma ve iş yeri kültüründeki gelişmeler, 2035 yılına kadar 1 milyar insanın, yani her 3 çalışandan birinin, dijital göçebe olarak yaşayabileceği ve çalışabileceği anlamına geliyor. Avrupa’da 2030 itibarıyla büyük şehirlerde yaşayan iş gücünün 27’si uzaktan çalışacak veya büyük şehirlerden göçecek. Avrupa’da 2030 itibarıyla uzaktan çalışanların yüzde 50’si en az iki işte çalışacak ve zamanlarını bölüştürecek. Avrupa’daki 10 ülke, yerel ekonomileri canlandırmanın birincil yolu olarak önümüzdeki 10 yıl içinde uzaktan çalışanları çekmek için ekstra teşvikler sunacak"

VEDAT IŞIKHAN: ÇALIŞMA VAR

Geçen gün katıldığı bir programda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma şeklinin değişmesi için çalışma başlatıldığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Çalışmanın, işin şekli değişiyorsa bizim de bu değişime ayak uydurmamız lazım. Çalışma Genel Müdürlüğümüz bu konuda mevzuat düzenlemelerini gerçekleştiriyor"

Bakan sözlerinin devamında ise şunları söyledi:

- Çalışma hayatına girdiğinizde sosyal yeteneklerinizin çok iyi olması gerektiğini düşünüyorum. Covid-19 pandemisi sonrasında işler devam ediyor. Hâlâ uzaktan çalışma, esnek çalışma, güvenceli esnek çalışma modelleri bizim için daha önemli.

- Çalışmanın, işin şekli değişiyorsa bizim de bu değişime ayak uydurmamız lazım. 10 yıl sonra aklınıza gelemeyecek, farklı işlerle ve çalışma modelleriyle karşı karşıya kalacağız.

NE ZAMAN GELECEK?

Kademeli şekilde çalışma hayatının değişmesi ve 10 yıl içinde yeni çalışma modellerinin iş hayatında yer edinmesi bekleniyor.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Gün Önce
90 Bin KİTLERE KADRO İSTİYORUZ AMA NEDENSE SAYIN BAKANIM VEDAT IŞIKHAN KADROYU İSTİYORUZ EFENDİM ÇALIŞMA YAPILMIŞ BİTMİŞ
Ziyaretçi 11 Gün Önce
özel sektorun calisma kosullari saatleri sacmalik saatleri dusurseler maaslari guzellestirseler insana insan gbi deger verseler issizlik epey azalir ekonomide farklilasir.millet yurt disina kacagimda tuvalet bile temizlerim kafasinda.. herkes kendine musluman bizim ulkede. boyle olursa ne ekonomi ne calisma sartlari nede issizlik degisir. bi alay haramzade ile yasamaya calisiyoruz..