TCMB ilk faiz indirimi ne zaman? Mahfi Eğilmez, enflasyon sonrası açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

TCMB ilk faiz indirimi ne zaman? Mahfi Eğilmez, enflasyon sonrası açıkladı

Mahfi Eğilmez yaptığı son dakika açıklamasında faiz indirimlerinin ne zaman başlaması gerektiğine dair değerlendirmede bulundu.

Ekonomi 4 Tem 2024 0
TCMB ilk faiz indirimi ne zaman? Mahfi Eğilmez, enflasyon sonrası açıkladı

Mahfi Eğilmez, faiz indirimi için tarih verdi.

Dün enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra tartışmalar da geldi. TÜİK tarafından yapılan açıklamada Tüketici Fiyat Endeksi Haziran ayında, aylık bazda yüzde 1.64 seviyesinde arttı. Yıllık enflasyon ise geçen ay yüzde 75 iken bu ay yüzde 71.60 seviyesine geriledi. Ekonomistler yaptığı değerlendirmede enflasyonun aylık bazda yüzde 2.28 artmasını, yıllıkta ise yüzde 72.68 bekliyordu. Açıklanan enflasyon, beklentilerin altında kaldı.

Baz etkisi devreye girdi

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte gıda fiyatlarında yaşanan düşüş enflasyona yansımaya başladı ve baz etkisi ile enflasyon rakamları geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı açıklamada dezenflasyon sürecinin başladığını söyledi.

Mahfi Eğilmez yaptığı son dakika açıklamasında, "Enflasyonda sıkı para politikasından çok tamamen baz etkisi var. Önümüzdeki 3 ay baz etkisiyle bu süreç devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

CNBC-e canlı yayınına katılan Eğilmez, enflasyon rakamları sonrası para politikasında yön ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Enflasyonda sıkı para politikasından çok tamamen baz etkisi var. Önümüzdeki aylarda daha çok göreceğiz. Faizi yüzde 50'lere çıkardığımız zaman döviz bozduruluyor, TL'ye dönüyorlar. Döviz bollaştığı için kur belli bir yerde sabitleşme eğilimine giriyor. TL mevduatta yüzde 50 faiz aldığı zaman kur değişmediği sürece bu doğrudan dolar faizi oluyor. Bu enflasyonun düşmesine neden oluyor. Bütün bu etkiler birleşince karşımıza bu çıktı.

Önümüzdeki 3 ay baz etkisiyle bu süreç devam edecek. Çok sıkı bir politika uyguluyor muyuz, bana çok öyle görünmüyor. Faiz kuru tutuyor. Ama bunun da başka bedelleri var. Ekonomi yüzde 40-50 dolar faizi ödüyor. Ödeyeceğimiz bedeller çok ağır. 10'un üstünde dolar faizi çok yüksek"

Faiz indirimi ne zaman?

"Başlangıç olarak iki puan indirilebilir" diyen Eğilmez, acele edilmemesi gerektiğini, 3 ay içinde 2, 3 ya da 5 puanlık bir indirim gelmesi gerektiğini söyledi ve "5 puan indirimle eylül gibi bakmak lazım. Eylül gibi faiz indirimi yapmakta yarar olabilir. Baz etkisiyle düşecek enflasyon. Yüzde 50'lere gelince faizi yüzde 50'de tutmanın anlamı yok. Eylülde başlangıç olarak iki puan indirilebilir. Öyle bir mesajı vermek yararlı olabilir" dedi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç