TBMM'de bütçe maratonu haftaya başlıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

TBMM'de bütçe maratonu haftaya başlıyor

TBMM'de bütçe maratonu başlıyor. 2025 yılı bütçe görüşmelerinde 17 bakanlığın bütçesi ele alınacak.

Ekonomi 17 Ekim 2024 0
TBMM'de bütçe maratonu haftaya başlıyor

TBMM 2025 Yılı Bütçe Teklifi Görüşmelerine Hazırlanıyor: Kritik Süreç Başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi teklifi için görüşmelere hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçe sürecini başlatacak olan 2025 yılı bütçe teklifini bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapacağı törenle kamuoyuna açıklayacak. Bu kritik sürecin ilk adımı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda atılacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İlk Sunum 22 Ekim'de

Bütçe görüşmelerinin ilk durağı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 22 Ekim 2024'te komisyona bütçe sunumunu yapacak. Sunumun ardından komisyon üyelerine hazırlık yapmaları için bir hafta ara verilecek. 30 Ekim'de ise bütçenin geneli üzerindeki müzakereler başlayacak.

17 Bakanlık Bütçesi Ele Alınacak

Bütçe görüşmelerinde genelin tartışılmasından sonra, kurumların bütçeleri masaya yatırılacak. İlk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bütçesi görüşülecek. Ardından Cumhurbaşkanlığı kabinesindeki 17 bakanın bütçeleri sırayla komisyonda tartışılacak. Son olarak Cumhurbaşkanlığı bütçesi ele alınacak ve önceki yılın Sayıştay raporları değerlendirilecek. Bu kapsamda, bütçe müzakerelerinin yaklaşık bir ay sürmesi planlanıyor.

Genel Kurul Görüşmeleri Aralık'ta Başlıyor

Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki yoğun mesai sona erdikten sonra, görüşmeler Aralık ayında Meclis Genel Kurulu'nda devam edecek. Genel Kurul'da yapılacak görüşmeler 12 gün boyunca aralıksız sürecek. Bu dönemde, Meclis’e ziyaretçi kabul edilmeyecek ve siyasi partiler grup toplantılarına ara verecek.

2025 yılı bütçe görüşmeleri, Türkiye'nin ekonomik hedeflerini belirleyecek kritik süreçlerden biri olarak öne çıkıyor. TBMM’nin bütçe üzerinde yapacağı tartışmalar, mali disiplinin sağlanması ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına yönelik önemli kararları içerecek.

Bu önemli süreç, hükümetin mali politikalarını ve gelecek dönem hedeflerini de şekillendirecek.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç