Tarım ve hayvancılık yapacak gençlere ve kadınlara 250 bin TL hibe verilecek: İşte Uzman Eller Projesi başvurusu 2023
Tarım yapacak kadın ve gençlere 250 bin TL hibe verileceği açıklandı. AK Parti'den gelen son dakika açıklaması ve uzman eller projesi başvuru bilgileri yazımızda.
Son dakika: Tarım yapacak gençlere ve kadınlara 250 bin TL hibe verilecek.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı son dakika açıklamasında tarım yapacak kadın ve gençlere 250 bin TL hibe verileceğini söyledi.
A Haber ekranlarına konuk olan Bakan Yumaklı, tarımın sürdürülebilmesinin çok önemli olduğunu, bu konuya özel ehemmiyet verdiklerini söyledi ve "Bizlerde bundan önceki yıllarda bundan sonraki yıllarda da tarımın sürdürebilirliği verimlilik ve kalite gibi unsurlarda desteklerin yönlendirici etkilerini kullanıyoruz. Bugüne kadar üreticilerimize 2023 yılı içerisinde 40 milyar TL destek ödendi sene sonu itibarıyla bu rakam 64 milyar TL'ye çıkacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Kabine toplantısından sonra hububatla alakalı gübre ve mazot desteklerinin 6 ay öncesinde ayni olarak ödeneceğini açıkladı. Bu uygulamaya geçen yıl başlamıştık, bu yılda devam edeceğiz. Ve farklı ürünlerde destekleri ayni olarak genişleteceğiz. Biz üretimin sürdürebilirliği ile alakalı öngörülebilir bir üretimin yapılması ile alakalı çiftçimizi güçlendirip desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLERE 40 MİLYAR LİRA DESTEK VERİLECEK
Bakan Yumaklı açıklamasının devamında çiftçilere gelecek dönemde verilecek destek ödemeleri için iyi bir haber verdi. Bakan 40 milyar liralık desteği şu şekilde açıkladı:
"Önümüzdeki dönemde desteklerin bazı şikayet edilen bölümlerini düzeltmeyle alakalı daha çok yönlendirici daha çok verimliliğe ve kaliteye vurgu yapıcı hala getirilmesini sağlayacağız. Yaklaşık olarak 80 küsür destek söz konusu ve genelde şikayet bu desteklerin çok fazla olduğu yönündeydi. Dolayısıyla yönlendirici etkisinin aslında bir anlamda aşındığını işaret ediyordu. Biz de temel destekler, sürdürebilir tarım ve üretimi devamlılığı ile kalite konusunda 3 başlıkta yeniden dizayn ediyoruz.
TÜBİTAK İLE ÇALIŞMA BAŞLATTI: YAPAY ZEKA TARIMDA DA KULLANILACAK
Bakan tarımda yapay zeka uygulaması ile ilgili, "Tarımda teknolojinin kullanımı çok farklı boyutlarda. Yapay zeka ile rekolte konusunda TÜBİTAK ile çalışma başlattık. Bir bölgede pilot uygulama gerçekleştirilecek ve sonuçları Türkiye'ye yayılmış olacak. 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri mülkiyeti sahiplerinde kalmak üzere devlet tarafından kiraya verilecek. Bu kiralar mülk sahiplerinin hesabına yatırılacak" dedi.
UZMAN ELLER PROJESİ: KADINLARA VE GENÇLERE 250 BİN TL VERİLECEK
Bakan tarımsal üretimin desteklenmesi için kadınlara ve gençlere desteklerin devam edeceğini söyledi. Uzman Eller Projesi ile gençlere 250 bin TL hibe verildiğini hatırlatan Bakan, şunları söyledi:
"Tarımsal üretimde genç ve kadınların sayılarının artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Destek ve teşviklerin içinde bunlarla ilgili hususlar da var. Gençlerin girişimcilik ruhunu harekete geçirmek adına kırsal kalkınmayla ilgili Uzman Eller Projesi var. Özellikle Siirt'te gençlerin kendi memleketlerinde farklı şekillerde tarımsal üretim yaptıklarına şahit oldum"
PROJE KAPSAMINDA EN FAZLA NE KADAR HİBE DESTEĞİ ALABİLİRİM?
250.000 TL’ye kadar hibe desteği talep edilebilir.
BAŞVURU SÜRESİ İÇERİSİNDE ASKERLİKLE İLİŞKİSİ BULUNANLAR BAŞVURUDA BULUNABİLİR Mİ?
Başvuru süresi içerisinde askerlikle ilişkisi bulunanlar başvuruda bulunabilir. Ancak bu kişiler hibe almaya hak kazandıkları takdirde hibe sözleşmesinin imzalanacağı tarihten itibaren askerlikle ilişkilerinin bulunmaması gerekmektedir.
SGK KAPSAMINDA ÇALIŞANLAR ve VERGİ MÜKELLEFLERİ BAŞVURUDA BULUNABİLİR Mİ?
Evet, başvuruda bulunabilir. Ancak hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazanması durumunda uygulayacağı proje konusu ile aynı konuda SGK ve vergi mükellefi olanların dışındakiler haklarından feragat etmediği taktirde hibe sözleşmesi imzalayamaz.
BAŞVURUDA BULUNDUĞUM PROJE KONUSUNDA DAHA SONRA DEĞİŞİKLİK YAPABİLİR MİYİM?
Başvuruda bulunulan proje konusunda daha sonra değişiklik yapılamaz. Bu nedenle başvuru öncesi seçilen proje konusu için bağlı bulunulan il müdürlüklerinden görüş alınabilir.
PROJENİN TAMAMLANMA SÜRESİ İÇERİSİNDE TAMAMLANMAMASI DURUMUNDA EN FAZLA NE KADAR EK SÜRE ALINABİLİR?
Projenin hibe sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 60 (altmış) gün içerisinde tamamlanmaması halinde hak sahibi süre bitiminden 7 (yedi) gün önce gerekçeleriyle birlikte il müdürlüğüne başvurur. Proje yürütme biriminin uygun görmesi halinde projenin tamamlanma süresinin uzatılma talebi Genel Müdürlüğe bildirilir. Genel Müdürlüğün onayı ile projenin tamamlanması için hak sahibine en fazla 60 (altmış) gün ek süre verilir. Verilen ek süre ve/veya yedek listede olup daha sonra hibe sözleşmesi imzalayan hak sahibine verilen süre ve/veya ek süre 30 Kasım 2023 tarihini geçemez.
Verilen ek süre sonunda tamamlanmayan projelere ait sözleşme tek taraflı feshedilir.
Projelerin mücbir sebeplerden dolayı süresi içerisinde tamamlanmaması halinde ise hak sahiplerine ek süre verilmesi il müdürlüğünün uygun görüşü doğrultusunda Genel Müdürlük tarafından değerlendirilir.
BAŞVURULAR NASIL VE NEREDEN YAPILMALI?
Başvurular; https://uzmaneller.tarimorman.gov.tr internet adresi üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak, Tebliğ ve Güncel Uygulama Rehberinde belirtilen evrakların sisteme yüklenmesiyle online olarak yapılmaktadır.
BAŞVURU SÜRESİ BİTENE KADAR BAŞVURU İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR Mİ?
Başvuru sahibi başvuru başlangıç ve bitiş saatleri arasında belge ekleme, çıkartma, bilgi düzenlemesi gibi her türlü değişikliği yapabilir. Başvuruların sona erdiği tarih ve saatten sonra hiçbir değişiklik yapılamaz.
HANGİ PROJELERE DESTEK VERİLECEK?
-Hayvansal üretime yönelik projeler a) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği 1) Süt sığırı yetiştiriciliği 2) Besi sığırı yetiştiriciliği 3) Manda yetiştiriciliği
b) Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği 1) Keçi yetiştiriciliği (Süt ve besi) 2) Koyun yetiştiriciliği (Süt ve besi)
c) Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi ç) Ana arı yetiştiriciliği, arı sütü, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi
d) İpekböceği yetiştiriciliği ve tesis yapımı
-Bitkisel üretime yönelik projeler a) Kapama meyve bahçesi tesisi b) Fide, fidan yetiştiriciliği c) İç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği ç) Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği d) Kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı e) Organik ve organomineral gübre üretim tesisleri f) Bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede kullanılan biyolojik veya biyoteknik mücadele ürünlerine yönelik üretim projeleri
-Su ürünleri üretimine yönelik projeler (Maksimum üretim kapasitesi 29 ton/yılı aşmaması koşuluyla) a) Alabalık, yayın balığı, sazan, mersin balığı, tilapia, karabalık entansif üretim tesisleri ve/veya kuluçkahaneleri b) Midye, ıstakoz ve kara salyangozu entansif üretim tesisi
-Coğrafi işaretli ürün ve geleneksel ürün üretimine yönelik projeler
-Yukarıda belirtilen ve üretimi yapılan ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik projelere destek verilecek.
Kadın erkek diğer adaylarla tanışmak - bilgi alış verişi için TIKLA TAKİP ET
Kullanıcı Sözleşmesi