Suudi Arabistan'a laiklik mi geliyor? Selman harekete geçti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Suudi Arabistan'a laiklik mi geliyor? Selman harekete geçti

Suudi Arabistan'dan son dakika haberi geldi ve ülkede laikliğin gündeme geldiği bildirildi.

Dünya 18 Haz 2024 0
Suudi Arabistan'a laiklik mi geliyor? Selman harekete geçti

Suudi Arabistan'da laiklik konuşulmaya başlandı.

Krallık ile şeriat ile yönetilen Suudi Arabistan'dan son dakika haberi geldi. Gelen haberde geçen aylarda ilk defa bir güzellik yarışmasına temsilci göndermesi dikkatleri çekti.

Eylül 2017 tarihinde 1980'lerin başından şimdiye kadar kadınların araç kullanmasının yasak olduğu ülkede şimdi araba kullanmak serbest.

Bunun yanı sıra cinsel tacizi suç sayan yasa kabul edildi. Ülkedeki yabancı diplomatlara alkol satışına izin verilmesi, 21 yaş ve üzerindeki Suudi kadınların yanlarnda erkek vasi olmadan pasaport başvurusu yapmalarının seyahat etmelerine ve stadyumlara girmelerine de izin verildi. 2030 yılına kadar 300'den fazla yeni sinemanın açılması da hedefleniyor.

Son olarak Riyad'da ilk gece kulübü de açıldı. Toplanma, ifade özgürlüğü ve idam gibi konular ise hala devam ediyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Saktanber Cumhuriyet Gazetesi'ne açıklamada bulundu ve Suudi Arabistan'da laikliğin konuşulmaya başlandığını söyledi. Saktanber açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Suudi Arabistan’da vesayet sistemi var. Kadınlar bu sistemin altında yaşıyor ve bunun etrafında örgütlenmiş bir devlet yapısı var. Şu an yapılan reformlar da hak odaklı olmaktan ziyade ülkenin dünya ekonomisine ayak uydurması ve gelişmesi için çizilen bir rota çerçevesinde yapılıyor. Vesayet sistemi duruyor fakat onun içerisinde kadınlar ufak ufak kazanımlar elde ediyorlar"

Saktanber açıklamasının devamında ülkede laikliğin konuşulmaya başlandığını söyleyerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kadınlar laiklik olmadan; bizim medeni kanun, ceza kanunu, aile kanunu gibi Cumhuriyet devrimlerimiz olmadan, hak bazlı değişimler olmadan çeşitli izinler alıyorlar. Suudi Arabistan’da çok uzun süre daha bu sistemin ortadan kalkacağını sanmıyorum. O zaman Suudi Arabistan diye bir şey kalmaz çünkü bu spesifik patriyarka üzerine kurulmuş bir krallık. Ancak umuyorum ki kadınlar daha çok nefes alanı kazanabilir. Hak bazlı değişimler yaşanabilmesi için laiklik şart. Bu reformlardan yararlanan kadınların gelecek nesillere aktarılmak üzere açacakları yeni alanlar olması umut verici ama bunları koruyacak yasal sistemlerin olması şart"

Gelen bilgilere göre ülkede yeni reformlar için laikliğin masaya yatırılabileceği bildirildi.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç