Son dakika: Kayseri'de diri fay hattı bulundu: Nedir, hangi illeri etkileyecek?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Son dakika: Kayseri'de diri fay hattı bulundu: Nedir, hangi illeri etkileyecek?

Bir ilimizde diri fay hattının ortaya çıktığı öğrenildi. İşte fay hattının etkileyeceği yerler ve diri fay hattı hakkında son bilgiler.

Bilim ve Teknoloji 24 Haz 2024 19:04 0
Son dakika: Kayseri'de diri fay hattı bulundu: Nedir, hangi illeri etkileyecek?

Son dakika haberi: Kayseri'de diri fay hattı bulundu.

AFAD'dan bir son dakika açıklaması yapıldı ve Kayseri'de diri bir fay hattının bulunduğuna yer verildi.

AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut yaptığı açıklamada Sivas ilindne başlayarak Kayseri'ye kadar uzanmakta olan fay hattının bulunduğunu, fay hattının üzerinde çalışmalara başladıklarını söyledi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA GELDİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi diri fay hattının bulunmasından sonra konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada büyükşehir belediyesi, Sarıoğlan İlçesi Tatılı mevkisinde AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde yapılan Türkiye'nin diri faylarının paleosismoloji (Depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması) çalışmasına destek verildiğine yer verildi.

Diri fay hattının bulunmasından sonra bölgede yer radarı ve dronla kapsamlı jeofizik çalışması yapıldığı da aktarıldı.

Prof. Dr. Koçbulut ise yaptığı son dakika açıklamasında diri fay hattı ile ilgili, "Bir haftadır çalışmamız devam ediyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı bir çalışmadır. Bu çalışmayı AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK destekliyor, 14 projeden oluşan büyük bir proje" değerlendirmesinde bulundu.

DİRİ FAY HATTI NEREDE BAŞLAYIP NEREDE BİTİYOR?

Sivas'tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri'ye kadar uzanan ve adına Deliler Fayı denilen fay hattı üzerinde çalışmaların başladığı bildirilirken bu fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya koymak maksadıyla çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

DEPREM ÜRETİR Mİ? NE ZAMAN DEPREM OLUR?

Uzmanlar yaptığı açıklamada, bölgede başlayan çalışma kapsamında fay hattının deprem üretme kapasitesinin ele alınacağı bildirildi. Depremin büyüklüğünün ne olacağı ve beklenti zamanlarına dair değerlendirmeler, çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak.

DİRİ FAY HATTI NEDİR?

Diri fay ya da diğer adı ile aktif fay hattı, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isimdir. Yer kabuğundaki çatlaklar, çeşitli kaymalar sonucunda diri fay hatları kurulur. Bulunan bu diri fayların deprem üretip üretmeyeceği ise çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak.

İşte fay hattından gelen ilk görüntüler:

DEPREM ÜRETECEK Mİ? TEHLİKELİ Mİ?

Uzmanlar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Kayseri'de diri fay hattı bulundu! Korkutan açıklama geldi"

başlığı depremden çok daha tehlikeli, son derece tartışmaya açık bu kazı Deliler fayının #deprem tehlikesini yansıtmıyor

Deliler Fayının 7.0 ve üzeri deprem ürettiğine ilişkin hiçbir veri yok

Gelişmelerden haberdar olmak için finans7'yi takipte kalın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç